Naslovna Projekti Bor na dva točka Obeležen Svetski dan žrtava saobraćajnih nezgoda

Obeležen Svetski dan žrtava saobraćajnih nezgoda

219
0

Danas je u Medija centru u Boru u saradnji Udruženja „Sigurne staze“ i Mašinsko-elektrotehničke škole obeležen Svetski dan žrtava saobraćajnih nezgoda.

Na teritoriji grada Bora, u periodu od 2017. do 2021. godine registrovane su 634 nezgode u kojima je život izgubilo 11 osoba, dok je njih 419  zadobilo teže ili lakše povrede.

Zabrinjavajući su podaci da je u pomenutom periodu život je izgubilo pet pešaka, dok je 77 povređenoJedan biciklista je smrtno stradao, dok je devetoro povređeno!

Poražavajuće je, da je u tim nezgodama 30 dece povređeno! Troje mladih od 15. do 30. godina (je izgubilo život, dok je  133 povređeno, istakao je na tribini povodom Svetskog dana žrtayva saobraćajnih nezgoda Igor Velić, master inženjer saobraćaja i predsednik Udruženja „Sigurne staze“.

Preuzmite izveštaj Agencije za bezbednost saobraćaja o stanju bezbednosti saobraćaj na teritoriji grada Bora.

Kako se navodi u Izveštaju o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja, grad Bor je na 95. mestu od 161 lokalne samouprave u Republici Srbiji po vrednosti javnog ponderisanog rizika za 2021. godinu.

Na tribini je predstavljena i prva GIS platforma za bicikliste u regionu i model za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora.

Prisutni su dobili i primerak edukativne brošure o osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste “Kreći se održivo – Bor na dva točka”.

Kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja u Boru potreban je strateški pristup i donošenje i usvajanje inicijativa koje je naše udruženje uputilo Gradskoj upravi u Boru.

  1. Inicijativa da grad Bor dobije biciklističku infrastrukturu;
  2. Inicijativa da Bor dobije Plan održive urbane mobilnosti;
  3. Inicijativa da se izmene Odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja;

Tribina je bila multimedijalnog karaktera gde su se preko video priloga prisutni upoznali sa uzrocima saobraćajnih nezgoda i gde je sa stručnog stanovišta objašnjen značaj korišćenja dečijih auto sedišta i sigurnosnih pojaseva, posledice vožnje u alkoholisanom stanju, rizik koji stvara korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, uticaj brzine i agresivne vožnje na nastanak saobraćajne nezgode itd.

Zaključak je da se kroz ovakva i slična predavanja, koja treba da postanu obavezna u svim školama, može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima stradaju mladi učesnici.


Projekat “Kreći se održivo-Bor na dva točka”, čiji je medijski partner NG Portal, dobio je podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.