Naslovna Društvo Obeležen Međunarodni dan civilne zaštite u Negotinu

Obeležen Međunarodni dan civilne zaštite u Negotinu

399
0

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite Štab za vanredne situacije na teritoriji opštine Negotin priredio je danas svečanu sednicu.

Svečanoj sednici prisustvovali su članovi Štaba za vanredne situacije, članovi Opštinskog veća, kao i poverenici i predstavnici privrednih subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje.

Tom prilikom o značaju koji danas u spasavanju ljudi i materijalnih dobara imaju Sektor za vanredne situacije i članovi Civilne zaštite, govorili  supredsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije Vladimir Veličković, kao i član Štaba, Željko Čermuković.

„Obeležavanjem ovog dana u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova želimo da utičemo na podizanje nivoa svesti o značaju pripremljenosti građana i njihovom poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća i opasnosti”, rekao je, između ostalog, komandant Štaba, Vladimir Veličković.

Međunarodni dan civilne zaštite obeležava se od 1990. odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO).

Na današnjoj svečanoj sednici priređena je i prezentacija na kojoj su predstavljene aktivnosti u prošloj godini, ali i zadaci za 2019. od kojih su među važnijima, istakao je Željko Čermuković, izrada Procene ugroženosti i Plana zaštite i spasavanja, ali i komunikacija i saradnja sa svim subjektima od značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji opštine Negotin.

Priotitet u 2019. je i bolja organizovanost sistema ranog osmatranja, obaveštavanja i upozoravanja kroz takozvani Situacioni centar i postojanje funkcionalnijeg sistema za uzbunjivanje, budući da sirene u opštini Negotin poslednjih 15 godina uopšte ne rade.