Naslovna Kultura Obeležen Dan rođenja Stevana Mokranjca

Obeležen Dan rođenja Stevana Mokranjca

578
0

U organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu je danas obeležen Dan rođenja srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i slava Sveti Stefan.

Jubilarna 165. godišnjicu rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca, kompozitora, horovođe, muzičkog pedagoga, jednog od osnivača Srpske muzičke škole i njen prvi direktor, ali i utemiljivač srpske umetničke muzike, obeležena je danas u skladu sa okolnostima koje diktira pandemija virusa korona.

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ povodom dana rođenja slavnog Negotinca i slave Sveti Stefan, rezan je slavski kolač. Obred je u prisustvu domaćina slave Jovanke Stefanović-Stanojević, direktorke ove ustanove kulture i Gorana Trampe, kolačara za narednu godinu, ali i  Vladimira Veličkovića i Bogdana Gugića, predsednika i zamenika predsednika Opštine Negotin, obavio protojerej-stavrofor Ranko Jović.

Tradicionalno, obeležavanje Dana rođenja Stevana Mokranjca otpočelo je u dvorištu njegove rodne kuće, pred spomen bistom koju je izradio vajar Nebojša Mitrić na koji su delegacije lokalne samouprave, festivala “Mokranjčevi dani”, negotinskog Doma kulture, Muzeja Krajine i Hora Hrama Svete Trojice.

Mokranjcu su se, pred spomen bistom u gradskom parku, rad vajara Milovana Krstića poklonili predstavnici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“,OŠ „Stevan Mokranjac“ u Кobišnici, КUD „Stevan Mokranjac“ Negotin i КUD „Mokranjac“ iz Mokranja.

Na jutjub kanalu Doma kulture emitovan je snimak koncerta duhovne muzike koji je 2011. na 46. „Mokranjčevim danima“ sa Mokranjčevim i delima domaćih i ruskih autora priredio negotinski Hor Crkve Svete Trojice, pod upravom Svetlane Kravčenko.

“Dom kulture „Stevan Mokranjac“, uz pokroviteljstvo Opštine Negotin i u saradnji sa ostalim ustanovama kulture i pojedincima, već decenijama priređuje programe kojima obeležava 9. januar, Dan rođenja Stevana Mokranjca (1856-1914), jednog od najpoznatijih i najcenjenijih  kompozitora srpskog nacionalnog stila, dirigenta, organizatora i pedagoga, koji je i postavio temelje savremene muzičke pedagogije u našoj zemlji. Mokranjac je crkvenom pojanju bio posvećen celog svog života, a u njegovom stvaralačkom opusu, među delima horske  duhovne muzike izdvaja se Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, dok se 15 rukoveti napisanih na temeljima narodne umetnosti smatraju se za najlepša dela njegovog svetovnog opusa. Važno je istaći da je svoju muzičku literaturu Mokranjac izvodio kao dirigent, nastupajući u mnogim gradovima Evrope s kraja 19. i na početku 20. veka”, istakla je Jovanka Stefanović-Stanojević, direktorka ove ustanove kulture.

Program je zaokružen predstavljanjem 22. broja Časopisa “Mokranjac” na sajtu Doma kulture. Ovaj godišnjak će, ističu organizatori, biti predstavljen javnosti narednih meseci po popuštanju epidemioloških mera protiv korone.