Naslovna Društvo Obeležen dan oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu

Obeležen dan oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu

400
0

Obeležavanje 103. godišnjice od oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu počelo je parastosom postradalima koji su služili sveštenici Arhijerejskog namesništva negotinskog, a zatim je u centalnom gradskom parku priređen i prigodan umetnički program.

Pred Spomenikom oslobodiocima i generalu Gambeti kojeg su zahvalni Negotinci i Krajinci proglasili za počasnog građanina, Dragoljub Filipović, predsednik negotinske Opštinske organizacije SUBNOR-a podsetio je danas prisutne na, kako je rekao, svetli dan slobode do koje se stiglo uz velike žrtve i stradanja.

Za sve izginule junake parastos su služili arhijerejski namesnik negotinski, protonamesnik Marjan Kerčulj i jerej Marko Jokanović, paroh prvi negotinski.

„U našoj kući ovoj u kojoj ovde živimo, naši preci koji svoj život položiše za otadžbinu jesu temelj te naše kuće, onaj neslomljivi iz koga može ponovo da se izgradi cela kuća. Ako taj temelj probamo nekako da oštetimo, više pomoći nema. Ali mi ga čuvamo, štitimo i branimo kroz istoriju sećanjem jer veliki zločin činimo prema našim precima zaboravljanjem. Bogu hvala u toku godine više parastosa se vrši ovde kod spomenika, baš u ime toga da ne zaboravimo ko smo, šta smo, odakle smo i za koji cilj smo davali naše živote“, rekao je posle služenja parastosa protonamesnik Marjan Kerčulj.

Negotin i Кrajinu su 21. oktobra 1918. godine oslobodile francuske i marokanske jedinice pod komandom generala Žuinja Gambete.

Predstavnici Opštine Negotin, SUBNOR-a, rezervnih vojnih starešina, civilnih i vojnih invalida rata, položili su danas vence i cveće na Spomenik generalu Gambeti i srpskim i francuskim vojnicima koji su poginuli u Velikom ratu.

„U Prvom svetskom ratu do tada najvećem vojnom sukobu u kome je učestvovalo 36 zemalja, Srbija je vodila pravedan, oslobodilački rat. Podnela je ogromne ljudske žrtve izgubivši jednu trećinu stanovništva, a pola miliona srpske dece ostalo je bez roditelja. U borbi za slobodu život je dalo 3.695 Krajinaca: 86 oficira, 151 podoficir i 3.458 vojnika“, podsetio je Dragoljub Filipović, predsednik negotinske Opštinske organizacije SUBNOR.

U umetničkom programu koji je organizovao negotinski SUBNOR, učestvovali su učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ i Poljoprivredne škole „Rajko Bosnić“, trubač Leonardo Krstić i recitatori Nikola Golubović i Jovan Stojanović.