Naslovna Društvo Obeležen Dan oslobođenja Negotina i Krajine

Obeležen Dan oslobođenja Negotina i Krajine

548
0

Na današnji dan pre 104 godine Negotin i Krajina oslobođeni su u Prvom svetskom ratu.

Polaganjem cveća i venaca predstavnika lokalne samouprave i delegacija boračkih organizacija na Spomenik oslobodiocima u ratovima od 1912. do 1918. godine u centralnom gradskom parku, obeležen je Dan oslobađanja Negotina i Krajine u Velikom ratu.

Na značaj ovog istorijskog događaja, kada su francuske i marokanske jedinice pod komandom generala Žuina Gambete ušle u grad i dočekane sa velikim poštovanjem kao hrabri oslobodioci, podsetio je Dragoljub Ristić, predsednik OO SUBNOR Negotin. On je  istakao da je cela naša istorija od Velikog rata do danas protekla u znaku heroja i velikih stvaralaca.

„Takve heroje iznedrila je Krajina. Među gotovo 5.000 junaka 13. puka „Hajduk Veljko“ poput čvrstih stožera  borili su se dr Milivoje Petrović, praunuk hrabrog brata Hajduk Veljka Petrovića i ništa manje značajan Dragiša Stojadinović, ratnik sa kamerom i puškom.“

Dragoljub Ristić, predsednik SUBNOR-a Negotin je podsetio da je u Velikom ratu bez civilnih žrtava stradalo u odmazdama i kaznenim  ekspedicijama neprijateljskih snaga u borbama i zarobljeništvu 86 oficira, 151 podificir i 3.458 vojnika.

U znak sećanja  na doček oslobodioca  pod komandom francuskog generala Gambete 21. oktobra, Negotinci su generala proglasili za svog počasnog građanina dva dana kasnije, 23. oktobra.