Naslovna Društvo Obeležen Dan opštine Negotin

Obeležen Dan opštine Negotin

1424
0

Lokalna samouprava obeležila je 12. maj dan kada su pre 188 godina Negotin i Krajina konačno oslobođeni turskog ropstva.

Umesto svečane sednice i tradicionalnih Majskih svečanosti kojima se u Negotinu obeležava 12. maj, Dan opštine, čelni ljudi opštine i lokalnog parlamenta položili su cveće na spomenik Hajduk Veljku Petroviću, u kompleksu koji je 2013. detaljno uređen povodom obeležavanja dva veka od pogibije legendarnog branioca Negotina.

Pandemija virusa korona uticala je da Dan opštine bude obeležen skromno, bez uobičajene svečane atmosfere, ali opet svečarski i u duhu aktuelnog trenutka.

“I ove godine kao i prethodne zbog pandemije kovida-19 nismo raspisivali javne pozive za tradicionalna priznanja naše opštine, Majske nagrade i povelje pojedincima i kolektivima i počasnog građanina, ali se nadamo da ćemo ovu tradiciju nastaviti sa stabilizacijom epidemioloških tokova. Između dva dana opštine Skupština je zasedala 12 puta, razmatrala i usvojila 130 tačaka dnevnog reda, doneli smo 79 odluka, 47 rešenja, usvojili dva izveštaja u interesu građana i doneli kadrovski plan opštine za 2021. godinu”, kaže mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Dan opštine, 12. maj, protekao je i u znaku potpisivanja ugovora sa predstavnicima 49 udruženja i nevladinih organizacija koje deluju na području opštine Negotin, a čije će projekte i godišnje programe rada lokalna samouprava sufinansirati sa sedam miliona dinara, sa prosečno 20.000 do 900.000 dinara.

“Prethodnu godinu obeležila je pandemija virusa koja je promenila naše živote i pokazala da je zdravlje na prvom mestu. Veliku zahvalnost upućujem zdravstvenim radnicima i nemedicinskom osoblju koji brinu o našem zdravlju, posebno u kovid ambulantama i odeljenjima. Želim da zahvalim i svima koji su uključeni u proces imunizacije stanovništva. Vakcinacija će pomoći da se svi segmenti naših života brže vrate u normalne tokove a ja izražavam nadu da će se to uskoro i desiti.  Za nama je godina koju su obeležili pandemija i bitka za zdravlje, a pred nama je godina investicija u kojoj ćemo realizovati velike projekte i poslove koji će doneti napredak u mnogim oblastima”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Opština Negotin obeležava 12. maj u znak sećanja na 1833. godinu kada su se Negotin i Krajina sa svojih šest nahija oslobodili od Turaka i konačno prisjedinili Srbiji, postavši sastavni deo njene teritorije.

Na centralnom gradskom trgu u organizaciji Turističke organizacije, tim povodom, postavljena je izložba „Negotin u srcu“  sa fotografijama najreprezentativnijih kulturnih i turističkih potencijala opštine Negotin.