Naslovna Društvo Obeležen Dan opštine Negotin: Titula počasnog građanina Stanku Popoviću

Obeležen Dan opštine Negotin: Titula počasnog građanina Stanku Popoviću

2412
0

Dodelom tradicionalnih majskih priznanja na svečanoj sednici lokalnog parlamenta danas je u Negotinu obeležen Dan opštine.

Majske nagrade, koje uz diplomu podrazumevaju i novčanu nagradu u visini od 104.852 dinara, za postignute rezultate i značajan doprinos u razvoju opštine Negotin u 2018. Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin uručio je Negotinskoj gimnaziji, koja ove godine obeležava 180 godina postojanja, Fudbalskom klubu „Hajduk Veljko“ iz Negotina, koji proslavlja stogodišnjicu, Vlasti Mladenoviću, negotinskom pesniku i dobitniku Drainčeve nagrade, za značajan doprinos kulturnom i književnom stvaralaštvu istočne Srbije.

Za značajan doprinos u  oblasti humanitarnog rada i promociji Negotina majske nagrade uručene su i Vanji Đurđević, koordinatoru organizacije „Čepom do osmeha“ i Davidu Matejeviću, studentu pete godine Medicinskog fakulteta.

„Prošlu godinu obeležili su kapitalni infrastrukturni radovi kao i  razvojna politika kroz veliku podršku poljoprivrednicima i započeti proces komasacije u timočkom delu naše opštine, čiji će benefit postati vidljiv po završetku trogodišnjeg postupka, uz napomenu da ćemo proces komasacije nastaviti i u drugim timočkim selima koja nisu obuhvaćene prvom fazom. I u ovom velikom poslu, u vrednosti od 60 miliona dinara, imamo podršku države i resornog ministarstva. Želim da napomenem da je u toku i izrada projekta od velike važnosti za razvoj poljoprivrede. Reč je o projektu navodnjavanja negotinske nizije kojim će u prvoj fazi biti obuhvaćeno preko 6.000 hektara“, rekao je u svom obraćanju Vladimir Veličković, prvi čovek Negotina.

Predsednik Skupštine opštine Negotin uručio je majske povelje učenicima koji su u prošloj kalendarskoj godini postigli značajne rezultate.

Povelje koje uz dfiplomu podrazumevaju i novčanu nagradu u visini od 52.426 dinara dodeljene su: Stefanu Кonjakoviću, studentu Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, Teodori Stevanović, učenici četvrtog razreda Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“ Bukovo, Vanji Milosavljević, učenici prvog razreda srednje Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, Urošu Stojanoviću, učeniku osmog razreda OŠ „Vuk Кaradžić“ i Mariji Milosavljević, učenici sedmog razreda OŠ „Vera Radosavljević“.

„Kroz skupštinske odluke i rešenja činili smo efikasnijim rad školskih odbora i samih škola, ali i ustanova čiji smo osnivači i koje su upućene na nas. Oglasili smo se zaključkom o davanju podrške opštine Negotin razvoju multimodalnog saobraćajnog koridora Istok, sve u nadi da će početi njegova realizacija, zagovarana godinama“, istakao je, između ostalog, mr Milan Uruković.

Lokalna samouprava uručila je i Plakete opštine Negotin, akademiku profesoru dr Rodoljubu Čučuloviću iz Prahova, Кlimentiju Gulicovskom, aktivnom igraču i treneru Šahovskog kluba “Hemičar” iz Negotina, Dragoslavu Mišiću, direktoru „Uljarice Nove“ DOO Negotin i Mateji Vojvodanoviću, učeniku Umetničke škole “Stevan Mokranjac”.

„Кao opština koja se nalazi na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske, u niziji omeđenom Dunavom i Timokom, ona ima i poseban značaj, jer je kroz istoriju, pa sve do danas, dom različitih manjinskih zajednica i etniciteta i mesto u kome se baštine najlepše i najrazličitije tradicije i običaji ovog kraja. Molim vas da ovu bogatu riznicu čuvate i negujete i za generacije koje dolaze“, rekao je na svečanoj sednici Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Titulu počasnog građanina Negotina za izuzetan doprinos razvoju opštine Negotin, izgradnji humanih odnosa među ljudima i razvoju saradnje u oblasti privrede i kulture, odlukom odbornika, poneo je Stanko Popović, osnivač “Eliksir grupe”, koja je od 2012. vlasnik Industrije hemijskih proizvoda Prahovo u Negotinu. Nagradu je u ime svog sina primila Ružica Popović.