Naslovna Društvo Obeležen Dan Krajinskog partizanskog odreda

Obeležen Dan Krajinskog partizanskog odreda

506
0

Opštinski odbor SUBNOR Negotin obeležio je 16. avgust dan kada je pre 80 godina formiran Krajinski partizanski odred.

Pripadnici Vojske Srbije i Opštinskog odbora SUBNOR

Manifestaciju „Da rata ne bude“ negotinski SUBNOR posvetio je 80. godišnjici ustanka protiv fašizma u Negotinskoj i Timočkoj Krajini i Danu formiranja Krajinskog partizanskog odreda.

Manifestaciji je prisustvovao i Sreten Selaković, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ambasade Ruske federacije, okružnih i gradskih odbora SUBNOR-a iz Pirota, Zaječara, Bora i Sremske Mitrovice, opštinskih odbora SUBNOR-a iz Kladova, Majdanpeka, Knjaževca, Boljevca i Sokobanje.

Pukovnik Vladimir Ikab, predstavnik ambasade Ruske federacije

„Ovde smo da bi pokazali da smo dostojni svojih predaka, da odamo dužnu počast palim borcima Negotinske krajine i svim palim borcima iz oslobodilačkih ratova naših naroda. Vlada Republike Srbije neguje tradiciju sećanja na stradanje srpskih boraca u narodnooslobodilačkim ratovima. Zato je naša obaveza da sačuvamo sećanje na hrabrost, junaštvo naših predaka i prenesemo ih na mlađe generacije jer narod koji ne zaboravlja i poštuje svoju prošlost, imaće i svoju budućnost“, rekao je Sreten Selaković, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin

Obeležavanju osam decenija od formiranja Krajinskog partizanskog odreda prisustvovao je i pukovnik Vladimir Ikab, predstavnik ambasade Ruske federacije u Beogradu, ali i predstavnici Vojske Srbije, policije, civilnih invalida rata i rezervnih vojnih starešina i lokalne samouprave.

„Iako izložen velikim pritiscima i teroru okupatora  i njegovih saradnika, slobodarski duh u ovom delu Srbije se nije ugasio. Opstajao je i u najtežim danima. Naša obaveza kao predstavnika lokalnih samouprava, udruženja koje neguju tradicije kao i pojedinaca je da sačuvamo sećanja na događaje i ljude“, podsetio je mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Dragoljub Filipović, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR Negotin

Prisutne delegacije su polaganjem venaca i cveća odali počast poginulima za oslobođenje Negotina i Krajine u Drugom svetskom ratu.

„Oslobođenje ovog prostora počelo je sadejstvom jedinica NOV-a, jedinica Crvene armije ukrajinskog fronta pod komandom maršala Tolbuhina 26. na 27. septembar 1944. uz velike žrtve, 14. Korpus je na ovim prostorima izgubio 1.141. vojnika, a Crvena armija 1.266. Istočna Srbija je oslobođena do 15. oktobra i tada postaje logistika jedinicama na frontu. U četvorogodišnjoj borbi srpski narod je teško stradao, ali je stao u red pobednika u Drugom svetskom ratu isto onako kako su naši preci stali u stroj pobednika u Prvom svetskom ratu“, rekao je Dragoljub Filipović, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Negotin.

U programu koji je priređen u parku kod hotela, kraj bisti narodnih heroja Branku Periću, Ljubomiru Ljubi Nešiću, Veri Radosavljević i Stanku Paunoviću nastupili su Jelena Jela Marjanović, vokalna solistkinja, deca Predškolske ustanove „Pčelica“, grupa pevača Udruženja penzionera opštine Negotin i folklorni ansambl KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Mališani iz Predškolske ustanove „Pčelica“

Negotinski SUBNOR uručio je i zahvalnice brojnim kolektivima i pojedincima, ali i članovima sportskih sekcija za postignute rezultate na takmičenju povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja.