Naslovna Kultura Obeležen Dan Doma kulture “Stevan Mokranjac“

Obeležen Dan Doma kulture “Stevan Mokranjac“

982
0

Programom „Nušić – Mokranjac – Na tragu velikog prijateljstva“ negotinski Dom kulture “Stevan Mokranjac” obeležio je 25. oktobar, dan kada je ustanova 1995. i zvanično registrovana pod ovim nazivom.

Dvojicu velikana, kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i književnika, komediografa, novinara i diplomate Branislava Nušića vezivalo je iskreno dugogodišnje prijateljstvo i uzajamno poštovanje. Upravo zato je Dom kulture “Stevan Mokranjac” u saradnji sa Fondacijom “Nušić” i Osnovnom školom “Branislav Nušić” iz Urovice, priredio program pod nazivom „Nušić – Mokranjac – Na tragu velikog prijateljstva“.

Obeležavanje ovog datuma otpočelo je izložbom “Sva lica srpskog diplomate Nušića” koju su u galeriji Doma kulture otvorili Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture, Nebojša Nušić, upravitelj “Nušić” fondacije i Snežana Mitulović, direktorka OŠ “Branislav Nušić” iz Urovice.

“Saradnja sa “Nušić” fondacijom zapravo počinje na današnji dan. Svaka ljubav, svaki početak ima neki datum koji nas kasnije vuče da ga obeležavamo kao godišnjicu rada, ljubavi, razdvajanja, kako god, a mi smo odlučili da ne bude ni datum rođenja Stevana Mokranjca, ni datum rođenja velikana Branislava Nušića, niti godišnjice njihovih smrti, već da početak jednog velikog prijateljstva počne upravo na današnji dan”, rekla je Jovanka Stefanović Stanojević.

Izložba “Sva lica srpskog diplomate Nušića” posetioce vodi kroz osam oblasti Nušićevog stvaralaštva, kao diplomate, nacionalnog pregalaca, etnografa, patriote, književnika, upravnika pozorišta, novinara i Nušića kao inspiracije.

“Ono što smo mi želeli, na tragu jednog velikog višedecenijskog prijateljstva između Stevana Mokranjca i Branislava Nušića da prikažemo je izložba “Sva lica srpskog diplomate Nušića” koja je doživela svoje prvo prikazivanje na otvaranju Muzeja diplomatije u našem Ministarstvu spoljnih poslova i ono što je interesantno ovde su prikazane neke fotografije koje su dugo bile, uslovno rečeno, u bunkeru i koje ćete videti prvi put, kao što je fotografija sa venčanja kralja Aleksandra i princeze Marije gde je Nušić bio reditelj venčanja i gde je kraljev kočijaš u tom momentu bio sagnut tako da je njegov sedalni deo bio u prvom planu, pa je time vređao njihovo kraljevsko visočanstvo zbog čega 50 godina fotografija nije ugledala svetlost dana”, istakao je Nebojša Nušić, upravitelj “Nušić” fondacije.

Publiku su oduševili učenici Osnovne škole “Branislav Nušić” iz Urovice koji su izveli Nušićevu jednočinku “Analfabeta”, sa kojom su na manifestaciji “Nušićevi hajduci” u Sokobanji osvojili nedavno prvu nagradu. Na istoj smotri je nagradu za najboljeg glumca dobio i Aleksa Radulović, učenik sedmog razreda ove škole.

“Nisam se iznenadio nagradama. Znao sam da smo to dosta dobro uradili, dobro smo i uvežbali tekst. “Analfabeta” mi se baš dopao, videlo se i sad da je dosta smešan i lep je i privlačan publici”, rekao nam je Aleksa Radulović.

Publici je prikazan i dokumentarni film “Sva lica srpskog diplomate Nušića”, snimljen u koprodukciji Arhiva Jugoslovenske kinoteke, Radio-televizije Srbije i “Nušić” fondacije.

Program je zaokružen nadahnutim izvođenjem dela Stevana Stojanovića Mokranjca, Isidora Bajića i Stanislava Biničkog u interpretaciji Kvarteta “Maestre”, koga čine mr Dušanka Gavrilović (klavir), Milda Kuzminac (klavir), Zorica Opačić (tambura) i Jelena Vlaović (flauta).