Naslovna Društvo Obeležen 12. maj – Dan Opštine Negotin: Uručena najviša opštinska priznanja

Obeležen 12. maj – Dan Opštine Negotin: Uručena najviša opštinska priznanja

1217
0

Povodom 12.maja, Dana opštine Negotin, u spomen na dan kada je ovaj kraj Srbije, 1833. oslobođen od turskog feudalizma, lokalna samouprava je na svečanoj sednici za postignute rezultate u 2017. dodelila i tradicionalna priznanja.

Dobitnici Majskih povelja, plaketa i nagrada

Majske povelje i novčanu nagradu u visini od 47.819 dinara za rezultate ostvarene u raznim oblastima obrazovanja, dobio je David Surdanović, učenik trećeg razreda Srednje muzičke škole na odsecima muzički izvođač-trubač i na odseku za solo pevanje za ostvarene rezultate na republičkim i međunarodnim smotrama, ali i Helena Šćopulović, učenica Negotinske gimnazije, koja je prošle godine osvojila prvu nagradu na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i kniiževnosti, kao i Anja Pavlović, učenica Osnovne škole “Vera Radosavljević”, za osvojene nagrade na okružnim i republičkim takmičenjima iz istorije, srpskog jezika, biologije, hemije, fizike i poznavanja gramatike.

Majska povelja pripala je i Nikoli Prstiću,  sada studentu Univerziteta u Beču, koji je 2017. osvojio drugo mesto na republičkom takmičenju u nemačkom jeziku, kao i Petru Vidiću, prvaku Srbije u stonom tenisu, osvajaču niza značajnih titula i priznanja u ovom sportu. Nagrade su u ime nagrađenih mladih talenata primili Dušan Prstić, odnosno Danijela Vidić, roditelji nagrađenih učenika.

Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin

“Mi predstavnici aktuelne vlasti činimo sve da i u ovim ekonomski teškim vremenima, na časnim proncipima koje nam nalaže tradicija i burna istorija negotinska nastavimo tekovine slavnih predaka i opštinu vodimo u evropskom i slobodarskom duhu. Na to nas obavezuju seni naših velikana, ali i želje i očekivanja mladih naraštaja koji imaju čvrstu nameru da svoju budućnost vežu upravo za opštinu Negotin. Ubeđeni smo da postoji dovoljno potencijala, energije i znanja i da našem gradu, zajedničkim snagama, povratimo sjaj koji zaslužuje i koji mu po svemu i pripada”, rekao je otvarajući današnju svečanu sednicu mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Majske nagrade, koje uz diplomu predviđaju i novčana sredstva u visini od 95.638 dinara, uručene su: Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac”, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jabukovac (DVD Jabukovac), Kulturno umetničkom udruženju građana Urovice (KUM), Stefanu Markoviću, potporučniku Vojske Srbije i Spasoju Bulbiću, osnivaču KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice.

“Stvaranjem boljih uslova za život i rad kako u  gradu, tako i u selu, uređenjem potrebnih prostora, rekonstrukcijom putne infrastrukture, podrškom poljoprivrednim gazdinstvima, malim proizvođačima, jer poljoprivreda je naša šansa. Raduje me što smo ozbiljnim radom i subvencijama postali najbolja opština u proizvodnji meda u regionu. To je igra koju smo dobro razumeli i savladali. Politikom subvencionisanja vinogradarima i vinarima obezbeđujemo prostor za napredak, pružajući jednaku podršku proizvodnji i promociji, a sve u cilju postizanja dobrog rezultata”, istakao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Dr Radivoje Petrikić, dobitnik Majske plakete

Predsednik opštine Vladimir Veličković uručio je i dve Plakete opštine Negotin, dr Radivoju Petrikiću, advokatu u Beču za pomoć rodnom kraju i njegovu promociju. Druga plaketa pripala je Tamari Grujić, autoru i producentu serijala “S Tamarom u akciji” , koja je u Negotinu i Šarkamenu renovirala domove porodica Fucić i Vojinović, za širenje humanizma.

„Čovek koji prima trebalo bi i da daje, a važno je i kada uspeh podelite sa vašim narodom. Želja mi je da svako ko može svom zavičaju doprinese onoliko koliko mu je i taj zavičaj omogućio“, rekao je između ostalog dr Radivoje Petrikić.

Kvartet Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

Svečanu sednicu povodom Dana opštine uveličao je Hor Umetničke škole pod upravom Ružice Rajković, kvartet ove škole, Aleksandar Ivanov, učenik Negotinske gimnazije, Filip Stojisavljević, učenik OŠ „Vuk Karadžić“, pobednik literarnog konkursa „Negotin pesmom, junaštvom i suncem objasjan“, Spasoje Bulbić na fruli i folklorna grupa KUD “Prerast” iz Štubika.