Naslovna Društvo Obeležava se Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: U Negotinu uskoro...

Obeležava se Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: U Negotinu uskoro nova akcija

312
0

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se danas, 8. maja u znak poštovanja na njegovog osnivača Anri Dinana.

Podela humanitarnih paketa najugroženijima jedna je od aktivnosti negotinskog Crvenog krsta

Piše: Ružica Kerkez, učenica OŠ „Branko Radičević“, Negotin

Od 1948. godine, 8. maj, u znak poštovanja prema Anri Dinanu, u celom svetu se obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Pristup Crvenog krsta je univerzalan, vođen osnovnim principima kao što su humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Crveni krst pomaže milionima ljudi širom sveta svake godine, a danas slavimo hrabrost i dostignuća svih volontera čija podrška i rad menjaju mnoge živote.

U obeležavanje ovog značajnog datuma uključio se i Crveni krst Negotin brojnim aktivnostima, pa i predstojećom akcijom dobrovoljnog davalaštva krvi, koja će u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša biti održana u sredu, 12. maja u sali Srpskog lekarskog društva u Zdravstvenom centru Negotin od 9 do 14 časova.

Crveni krst Negotin apeluje i poziva sve građane da se odazovu ovoj humanoj akciji davanja krvi kako bi spasili nečiji život.


Ovaj tekst je deo projekta „Ne laži me čoveče“ koji realizuju Bor 030 i NG Portal. Projekat je podržan u okviru programa ZIman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa i Fondacija Iskorak u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.