Naslovna Kultura Događaji „Obećanje“ u Muzeju Krajine

„Obećanje“ u Muzeju Krajine

303
0

U susret Svetom Trifunu, Muzej Krajine prirediće sutra projekciju dokumentarnog filma “Obećanje” autora Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića, koji je sniman u Rogljevu.

Ovaj dokumentarni film koji su, inače, podržali Filmski Centar Srbije i fond „Kreativna Evropa“ Evropske unije, osvojio je na festivalima širom sveta sedam nagrada.

Film prati francusku porodicu Bonžiro koja se nastanila u Rogljevu kod Negotina da bi zajedno sa meštanima proizvodila organska vina na način koji u Rogljevu do tada nije bio poznat.

I dok je to kod jednih izazvao nepoverenje, drugima je davalo nadu da će upravo ta vina oživeti Rogljevo. Dušan Gajić je ovu priču čuo u Briselu pa se sa rediteljem Željkom Mirkovićem tri i po godine snimao “Obećanje” , nazvan po vinu koje porodica Bonžiro pravi od gamea.

Muzej Krajine će projekciju ovog filma o Sirilu i Estel Bonžiro, ali i o Rogljevu i Rogljevčanima u okviru večeri etnokoškog filma prirediti u sredu, 13. februara od 19 sati u galeriji Muzeja Hajduk Veljko Petrović, u zgradi Todorčetovog konaka.