Naslovna Kultura Događaji O Vuku i Dositeju u negotinskom Todorčetovom konaku do 30. novembra

O Vuku i Dositeju u negotinskom Todorčetovom konaku do 30. novembra

237
0

Povodom 70 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja i 85 godina postojanja Muzeja Krajine, u galeriji Muzeja Hajduk Veljka otvorena je sinoć izložba “Jezik je hranitelj naroda” posvećena Vuku Karadžiću i Dositeju Obradoviću.

Dokumentarna izložba posvećena životu i radu Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Кaradžića dep je kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu, a priredile su je mr Eliana Gavrilović, muzejski savetnik, kustos Muzeja Vuka i Dositeja i Marina Pejović, muzejski edukator Narodnog muzeja u Beogradu.

Eliana Gavrilović ,autor izložbe i Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine

“Tekstove panoa prate odabrane reprodukcije portreta heroja srpske kulture kao i pejzaža, rađenih tehnikom ulja, crteža i akvarela koji su delo više umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i  fotografija iz druge polovine 19. veka na kojima su prikazani Vuk Кaradžić i članovi njegove porodice”, istakla je između ostalog jedna od autora ove postavke, koja je do sada prikazana u Hamburgu, Štutgartu, Novom Sadu, Obrenovcu, Raškoj, Gornjem Milanovcu, Tršiću i Šapcu, mr Eliana Gavrilović.

Jezgro zbirke Muzeja Vuka i Dositeja predstavlja zaostavština Vuka Stefanovića Кaradžića koju je krajem 19. stoleća Кraljevini Srbiji poklonila njegova ćerka, Vilhelmina Mina Кaradžić Vukomanović.

Glumica Ljiljana Jakšić kao Mina Karadžić Vukomanović

Baš zato je, čini se, izložba zaokružena i sentimentalnom životnom pričom Vukove ćerke Mine koju je u dvorištu Todorčetovom konaka interpretirala glumica Ljiljana Jakšić.

Ova životna Minina ispovest o ljudima koje je sretala, ocu, majci i bratu, ali i jedinom sinu Janku Vukomanoviću, čijom je smrću 1894. ugašena loza Vuka Karadžića, nije ostavila ravnodušnom publiku u Konaku.

Ovaj program, inače, realizuju Muzej Vuka i Dositeja Narodnog Muzeja u Beogradu i udruženje КulTurNet u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Turističkom organizacijom Beograda.

Izložba “Jezik je hranitelj naroda” biće otvorena u Muzeju Hajduk Veljka, u Todorčetovom konaku u Negotinu, do 30. novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.