Naslovna Društvo O populacionoj politici u Negotinu na radionici “Međugeneracijska solidarnost”

O populacionoj politici u Negotinu na radionici “Međugeneracijska solidarnost”

681
0

U Negotinu je danas održana edukativna radionica na temu “Međugeneracijske solidarnosti” nevladine organizacije „Inkluzija danas“ iz Prokuplja. Time je ozvaničen početak projekta koji je sa 9,7 miliona dinara podržao kabinet Slavice Đukić Dejanović.

Starosno osetljivo stanovništvo, zdravstvena zaštita starih, uloga lokalne samouprave u novim demografskim promenama, kao i odgovori države i lokalne samouprave na izazove starenja stanovništva bile su teme današnje radionice “Međugeneracijska solidarnost”, održane u okviru realizacije projekta podrške populacionim merama u opštini Negotin.

„Populaciona politika u Srbiji je počela da se radi na jedan ozbiljan način što pokazuju sredstva koja se opredeljuju ka lokalnim samoupravama, ove godine 500 miliona dinara, prošle godine isto toliko. Znači, milijardu dinara je usmereno i potrošeno za budućnost naše dece, tako da je ovo još jedan pokušaj da trgnemo javnost, da ih upozorimo na vrlo loše statističke podatke koji nisu samo kod nas, već i u svetu“ kaže Miodrag Gubijan, stručni konsultant Nevladine organizacije „ Inkluzija danas“ iz Prokuplja.

Gubijan ističe da je na osnovu poslednjih podataka prošle godine nestalo preko 37.000 ljudi, da je prosečna starost stanovništa nešto više od 43, a u opštini Negotin 48.

“Time ulazimo u jednu neslavnu cifru opština sa jako starim stanovništvom. Zato moramo da učinimo sve da poboljšamo život za našu decu, zato se ovakvi projekti i rade”, dodao je Gubijan.

Opština Negotin za svoje projekte na konkursu Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike, dobija zeleno svetlo već tri godine.

“Mi smo zajedno sa Gradom Bor i opštinama Кladovo i Majdanpek 2018. aplicirali i dobili 14.811.370 dinara. Te godine smo zamenili stolariju na novoj zgradi vrtića, opremili je nameštajem, oformili Savetovalište za rad sa ciljnim grupama i održali edukativne radionice na temu “Žene i preduzetništvo”. Prošle godine smo dobili 4.925.280 dinara i sanirali deo krova na istoj zgradi, uradili fasadu i organizovali edukaciju na temu usklađivanja rada i roditeljstva Ove godine odobrena su nam sredstva i potpisan je ugovor u iznosu od 9.778.581,60 dinara. Pored edukativnih radionica na temu “Međugeneracijske solidarnosti” radićemo zamenu spoljne stolarije na prvoj zgradi vrtića koja je u funkciji od 1971. godine“, rekao je Mladen Bošković, pomoćnik predsednika Opštine Negotin.