Naslovna Kultura O arheologiji Negotinske krajine sa ministarkom kulture

O arheologiji Negotinske krajine sa ministarkom kulture

922
0

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Gordan Janjić, arheolog i muzejski savetnik i Mladen Bošković, narodni poslanik, danas su u Ministarstvu kulture i informisanja sa ministarkom Majom Gojković razgovarali o daljoj saradnji.

Muzej Krajine kao ustanova koja od 1934. brine o kulturnom nasleđu ovog dela istočne Srbije, kroz istraživanja ovdašnjih lokaliteta, zaštitu i promociju muzealija i građe sa ovim prostora i u narednom periodu namerava da se u okviru svoje arheološke delatnosti u potpunosti posveti daljem rasvetljavanju prošlosti Negotinske krajine.

U tom cilju namere su ove ustanove da i u narednoj godini nastavi sa istraživanjima brojnih lokaliteta, ali i da im arheološke kampanje prate i restauratorsko – konzervatorski radovi, što je ove godine izostalo kod lokaliteta „Vrelo“ Šarkamen.

„Upravo je to i bila jedna od tema sastanka sa ministarkom Majom Gojković koju su interesovali i rezultati dosadašnjih arheoloških kampanja sprovedenih  u Šarkamenu, u Akvesu, na lokalitetu Ćetaće i drugima. Ministarstvo će, rečeno je, uskoro raspisati konkurse za narednu godinu, a mi uveliko pripremamo projekte“, ističe Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Sastanku o planovima na daljem razvoju muzejske delatnosti, očuvanju i zaštiti kulturnog nasleđa u Negotinskoj krajini prisustvovala je, između ostalih, i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Branislav Maričić, šef kabineta, kao i Mladen Bošković, narodni poslanik.

“Ministarka se interesovala za zlatni nakit pronađen 2. oktobra 1996. godine u kripti mauzoleja carice majke Maksimina Daje na “Vrelu” Šarkamen, čije su kopije trebale davno da budu urađene i izložene u Muzeju Krajine. Ona je dala punu podršku Muzeju Krajine na dugogodišnjem očuvanju kulturnog dobara sa željom da se saradnja nastavi, uz obećanje da ćemo dobiti podršku i naredne godine”, kaže arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine.