Naslovna Kultura Novosadski kamerni hor pobednik Natpevavanja

Novosadski kamerni hor pobednik Natpevavanja

462
0

Novosadski kamerni hor pod upravom Božidara Crnjanskog pobednik je Natpevavanja horova 56. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Novosadski kamerni hor, pobednik Natpevavanja

Titula najboljeg i pravo da na narednom festivalu priredi celovečernji koncert odlukom stručnog žirija u sastavu: prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, Aleksandra Vrebalov, kompozitor i dr Кatarina Stanković, dirigent, pripala je Novosadskom kamernom horu kojim je dirigovao Božidar Crnjanski.

Svi horovi su, rekla je dr Marinković, bili na visini svog zadatka darujući publici koncert vredan ovacija, a novosadski je pritom pokazao i vrhunske domete u mnogim aspektima horskog programa.

“Konstatovali smo da je  iz kompozicije u kompoziciju Hor donosio neki novi izvođački kvalitet i ta radost otkrivanja je bila posebna. Sa radošću ih očekujemo sledeće godine sa celovečernjim programom na ”Mokranjčevim danima”, rekla je dr Sonja Marinković.

Kamerni hor „Kerubini“, Banjaluka

Banjalučkom Кamernom horu „Кerubini“ kojim je dirigovao Dušan V. Urošević pripala je nagrada za tragalački odnos prema horskom repertoaru, dok je Omladinskom mešovitom horu „Simonida“ iz Beograda, pod upravom Jelice Čukarić pripala plaketa za muzikalnost ansambla i za najperspektivnijeg mladog dirigenta.

Omladinski mešoviti hor „Simonida“, Beograd

Nagradu za najbolje izvođenje Mokranjčevog dela, njegove Heruvimske pesme, osvojilo je Srpsko crkveno pjevačko društvo „Bogoljublje“ iz Doboja, kojim je dirigovala Ljubica Timanović.

Srpsko crkveno pjevačko društvo „Bogoljublje“, Doboj

“Moram da kažem da je zaista bilo uzbudljivo. Imali smo jedan intenzivan period pripreme, kao i nesumnjivo svaki ansambl koji se večeras takmičio i koji se zapravo potrudio da se prikaže u najboljem mogućem svetlu. Doneli smo naš program koji smo vredno pripremali i preko leta i tokom ove međupauze i zaista imamo jedan veoma specifičan i lep osećaj večeras na ovoj sceni negotinskog Doma kulture. Iako ova sala ponekad, možda, deluje neinspirativno, večeras je imala neku posebnu čar i posebnu dopadljivost tako da mislim da je sve pevače inspirisala da budu što bolji, a mi smo imali tu sreću da večeras zaista opevamo na jednom veoma visokom nivou svoj program i da osvojimo najviše priznanje večeras”, rekao je Božidar Crnjanski, dirigent pobedničkog hora.

Božidar Crnjanski, dirigent Novosadskog kamernog hora

Novosadski kamerni hor na Natpevavanju horova u Negotinu predstavio se deli Monteverdija, Golovanova, Griga, Hogana, a od brojnih Mokranjčevih dela, budući da je jedno obavezno na ovom horskom takmičenju, odlučili su se za njegov „Кozar“.

“Pored toga što je pet numera iz različitih perioda stvaranja i različitih kompozitora cilj nam je bio da ansambl pokaže svoju muzikalnost, svoje vokalne sposobnosti i mogućnosti kroz različite spektre i prizme zvukova, stilova i različitih jezika jer smo večeras pevali jedan madrigal, pa jednu rusku kompoziciju Nikolaja Golovanova koji nije zapravo toliko otkriven, pa Griga, a znate skandinavski kompozitori se kod nas retko izvode zbog specifičnog jezika na kome su pisani, na staronorveškom pa je to posebna priča. Naravno, Mokranjac, “Kozar” koji je vrlo inspirativan svim horovima  veoma zahtevan i na kraju gospel kao kruna svega i mislim da smo uspeli da prikažemo sve ono što ansambl poseduje i čime raspolažemo”, dodao je Crnjanski.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.