Naslovna Društvo Novine za osmake: Završni ispit donosi 40, a uspeh 60 poena

Novine za osmake: Završni ispit donosi 40, a uspeh 60 poena

365
0

Nakon prolećnog raspusta, 13. i 14. aprila osmake očekuje probno testiranje završnog ispita.

Učenici osmog razreda polagaće probni završni test iz matematike  13.aprila u 12 sati, a sutradan i preostala dva testa, iz srpskog jezika i kombinovani test.

Test iz srpskog jezika osmaci će  rešavati od 9 do 11 sati, a nakon tridesetominutne pauze sledi dvosatno rešavanje kombinovanog testa.

Kao i predhodnih godina na sva tri testa nalaziće se po 20 pitanja koja povezuju različite teme i odnose se na neke životne situacije.

Najviše će biti pitanja u kojima se od učenika traži da dopune ili napišu odgovor, a manje od polovine su  pitanja višestrukog izbora, „zaokruživanje“.

Novi Pravilnik o upisu u srednje škole, koji je nedavno objavljen, donosi nekoliko novina.

Najveća se odnosi na broj bodova za upis. Uspeh iz osnovne škole će sada nositi 60 poena, a završni ispit 40. Taj odnos je do sada bio  70 : 30.

Zbog toga se menja i pravilnik bodovanja završnog ispita. Testovi iz srpskog jezika i matematike  učeniku mogu doneti maksimum po 13 poena, a kombinovani 14.

Školskim kalendarom, koji propisuje Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja, polaganje završnih ispita za male maturante zakazano je za 18.jun kada će se rešavati test iz srpskog jezika, sutradan je test iz matematike, dok će 20.juna učenici rešavati kombinovani test.