Naslovna Društvo COVID-19 Novi slučajevi virusa korona u opštini Negotin; Ukupno 65 obolelih

Novi slučajevi virusa korona u opštini Negotin; Ukupno 65 obolelih

4037
0

U opštini Negotin virusom korona zaraženo je ukupno 65 osoba, potvrdio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

Kovid-19 potvrđen je kod još četiri korisnika Doma za stare „Radost“ u Negotinu, od kojih su tri žene i jedan muškarac, a čiji su brisevi tokom prvog testiranja bili negativni. Svi oni zbrinuti su na Infektivnoj klinici u Nišu.

Sa nova četiri slučaja kovida-19 broj zaraženih u Domu „Radost“  popeo se na 53, od kojih su 38 korisnici, 13 radnika i dva pripadnika Vojske Srbije.

Posledice virusa korona združene sa njihovim bolestima bile su kobne, nažalost, za još dvoje korisnika ovog negotinskog staračkog doma. U Nišu je juče preminuo muškarac star 89 godina koji je bio na respiratoru, a u ponedeljak žena koja je već duže vreme u komi. U Domu „Radost“ je 23. aprila preminula žena stara 94 godine, a 25. aprila muškarac star 91 godinu, koji su, takođe, bili pozitivni na korona virus.

Iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru stigla je potvrda da je korona virusom zaražen suprug jedne radnice doma, ali i dvojica pacijenata sa grudnog odeljenja, čiji su prvobitni nalazi bili negativni.

Pacijentkinja iz Negotina koja je juče sa simptomima respiratorne infekcije i u febrilnom stanju transportovana za Niš, gde je i testirana, takođe je pozitivna.

Njeni, ali i kontakti trojice novoobolelih Negotinaca se proveravaju i biće testirani. Nastavljena su i testiranja u domovima za stare, kao i u objektima u kojima su stariji smešteni. U domu za stare „Badic Leben“ u Dušanovcu, hostelu u Miloševu i Radnji za pružanje usluge smeštaja „Lela i Franc“ u Negotinu testirano je 53 korisnika i radnika i svi su negativni.

„U dva licencirana doma „Help“ u Radujevcu i „Sveti Nikola“ u Negotinu testirano je 85 korisnika. Rezultati su stigli za 80 i svi su negativni, a pet se čekaju. U tri hraniteljske porodice u Čubri i Popovici testirano je 17 osoba, od kojih je 15 rezultata negativno, a dva su u obradi“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

U ime Štaba Veličković se zahvalio lekarima, medicinskim radnicima, sestrama i vozačima na profesionalnoj i nesebičnoj podršci koju su pružili zajedno sa zdravstvenim radnicima iz gradova i opština u okruženju prilikom transporta pozitivnih lica iz Doma za stare „Radost“.

Put Sokobanje u kojoj je smešten najveći broj kovid pacijenata krenula je donacija lokalne samouprave i negotinskih preduzetnika koja se sastoji od neophodne preobuke, pidžama, papuča, ali i higijenskog i materijala za negu negotinskih pacijenata, od kojih su mnogi nepokretni i slabo pokretni.