Naslovna Društvo COVID-19 Novi slučajevi kovida-19 u istočnoj Srbiji

Novi slučajevi kovida-19 u istočnoj Srbiji

2515
0

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru korona virusom u ovom delu Srbije zaražene su 162 osobe. Taj broj je zapravo veći jer u zbir nisu ušli pozitivni slučajevi testirani u drugim centrima, kao i oboleli u Sokobanji.

Najviše zaraženih korona virusom beleži BOR 76. U ovom gradu testirano su 354 osobe. Negativnih testova je 211, a očekuju se rezultati za još 67 uzoraka.

U KLADOVU ih je 15 pozitivnih po izveštaju zaječarskog Zavoda, ali tom broju treba dodati još tri obolela koji su testirani u Nišu, gde su transportovani iz kladovske zdravstvene ustanove. Do 18. aprila u ovoj opštini urađeno je 110 testova na prisustvo korona virusa. Negativno je 75 testova, a za 20 uzoraka rezultati testiranja nisu završeni.

Na teritoriji opštine NEGOTIN, od početka pandemije korona virusa do 18. aprila urađeno je 115 testova, od kojih su šest pozitivni. Negativnih je 78, a za 31 uzorak se čekaju rezultati.

U MAJDANPEKU je testirano 28 osoba, a kod osamdesetdevetogodišnjeg muškarca koji je nedavno preminuo test je pozitivan. U ovoj opštini očekuju rezultate za još četiri uzorka.

Što se Zaječarskog okruga tiče, Zavod za javno zdravlje „Timok“  statistiku prati samo za Zaječar, Boljevac i Knjaževac, pa je tako u ZAJEČARU test pozitivan kod 27 osoba. Uzorkovan je 171 građanin, a negativan rezultat imalo je njih 127. Za 17 testova se još uvek čekaju rezultati.

U  opštini KNJAŽEVAC je na korona virus pozitivno 19 osoba, a testirano je njih 119. Negativnan test je zabeležen kod 62 osoba, a za 38 uzoraka rezultati testiranja nisu završeni.

U opštini BOLJEVAC zabeleženo je 18 slučajeva kovida-19. Do 18. aprila testirano je 79 Knjaževčana a kod 48 njih rezultat je bio negativan. Na obradu čeka još 13 uzoraka.

Broj obolelih u opštini SOKOBANJA, prema podacima republičkog sajta covid19.rs je 11.

Prema ovom sajtu u Borskom okrugu korona virusom zaražene su 104 osobe, od kojih u Boru 76, Kladovu 18, Negotinu 7, a Majdanpeku 3. Isti sajt beleži i da su u Zaječaru 33 pozitivna, Knjaževcu 19, a Boljevcu 20.

Razliku u izveštajima u lokalnim štabovima za vanredne situacije tumače kao mogućnost da su u broj uračunati testirani u drugim centrima ili i oni koji žive u drugim gradovima, ali im je u ličnim dokumentima neka od opština u ovom regionu navedena kao prebivalište.