Naslovna Hronika Novi slučaj krivolova u Negotinu: Bez dozvole ubili divljeg vepra

Novi slučaj krivolova u Negotinu: Bez dozvole ubili divljeg vepra

3119
0

Dvojica muškaraca, sa prebivalištem na teritoriji opštine Negotin, odstrelila su nekakonito divljeg vepra.

Krivolovci su na potesu između Urovice i Vratne ubili divlju svinju

Krivolovci su, kako saznaje NG portal, pod okriljem noći, 29.maja, koji minut pre ponoći, na putu između Urovice i Vratne odstrelili divljeg vepra.

Iako je sezona lova na divlje veprove, ali i na divlju prasad i nazimice počela 15.aprila, osnovano se sumnja da ova dvojica nisu imala dozvolu za lov, a daljom istragom će biti utvrđeno i sa kakvim su oružje, legalnim ili nelegalnim, raspolagali.

Oni su praktično i zatečeni na licu mesta, pored puta između Vratne i Urovice. Ovo područje obiluje izuzetnim bogatstvom divljači, pa otud na tom potesu i čestih slučajeva krivolova.

Lovištem “Negotinska krajina” gazduje Lovačko udruženje “Hajduk Veljko” iz Negotina. Samo lovište je površine od 96.423 hektara, a pokriva ga samo sedam lovočuvara. Ipak, oni sve češće staju na put krivolovcima.

Puška koju su lovokradice bacile u sneg da bi zameli tragove

Upravo su krajem marta pronašli, takođe, u rejonu između Urovice i Vratne, odstreljenu srnu. Obilazeći atare i puteve za koje su sumnjali da se njima kreću krivolovci, negotinski lovočuvari su zatekli trojicu muškaraca, od ranije poznatih po nelegalnom lovu. Da ih ne bi doveli u vezu sa krivolovom oni su pušku, poluautomatsku, kalibra 308, potpuno opremljenu za lov u noćnim uslovima bacili u  sneg i tvrdili da o tome ništa ne znaju. Dalja istraga ih je ipak dovela u vezu sa oružjem.

U ataru Vratne uoči Nove 2017. nezakonito je lovio i Bečlija, Borisav P. (23) iz Topolnice kod Majdanpeka. On je malokalibarskom puškom sa optičkim nišanom u ataru sela Vratna odstrelio srdnaća, srnu, lane i tri zeca. Za odstreljenu divljač je platio 600.000 dinara odštetu, a još milion je dao kao jemstvo da izađe iz pritvora.

Ovo krivično delo je, inače, specifično, jer krivolovca praktično morate da uhvatite na delu. Uz štetu koju mora da nadoknadi za ulovljenu ili na neki drugi način uništenu divljač, koja se kreće od 10.000 do čak tri miliona dinara za jelena kapitalca, krivilovac rizikuje i zatvorsku kaznu i do tri godine, ukoliko je ovim činom doveo u pitanje opstanak divljači.