Naslovna Društvo Novi program negotinskog vrtića „Godine uzleta“ u punom zamahu

Novi program negotinskog vrtića „Godine uzleta“ u punom zamahu

1522
0

Nakon opremanja zajedničkog prostora i soba u kojima borave deca  u okviru novog programa „Godine uzleta“, koji se primenjuje od septembra, u negotinskoj Predškolskoj ustanovi „Pčelica“, ove jeseni radiće se na uređenju dvorišta.

Program „Godine uzleta“ je u srpske vrtiće ušao još 2018. godine. Od ovog septembra u njega su uključena i deca Negotina od jaslenog do predškolskog uzrasta.

Vaspitači Predškolske ustanove „Pčelica“ su nakon letnje edukacije i uređenja prostora spremno ušli na početku školske godine u novi program koji daje deci slobodu da istražuju, zaključuju, analiziraju i sami dolaze do rešenja.

„U saradnji sa mentorom koji od početka savetodavno prati naš rad, uspeli smo da opremimo skoro u celosti unutrašnji prostor naše ustanove. Najpre smo od zajedničkih celina, to su holovi, prostori između soba, tri velika atrijuma napravili nove prostore koje deca koriste tokom čitavog dana. Pozitivni su odjeci novog programa. Deca sve češće traže da izađu iz radnih soba, duže se bave aktivnostima  na materijalima koji im duže drže pažnju i koje su pre svega istraživačke. Roditelji su takođe primetili novine u svim našim prostorima imamo i njihove pozitivne komentare“, kaže Sandra Alavuk, koordinator za obuku programa „Godine uzleta“.

Nakon opremanja zajedničkog prostora i soba u kome deca borave, na redu je uređenje dvorišta vrtića koje će biti u funkciji tokom čitave kalendarske godine. Novi program, koji je u primeni, podrazumeva što češći i duži boravak dece van zatvorenog prostora pa je osmišljavanje dvorišnog dela ustanove u kome borave najmlađi ozbiljan zadatak stavljen pred zaposlene.

„To nam je veliki izazov jer je dvorište veliko i prostrano ali pruža velike mogućnosti za promene. To nas sada čeka da ga oplemenimo novim sadržajima i materijalima koji su neohodni za boravak dece u dvorište. Inače, program „Godine uzleta“ podržava novi odnos prema prirodi, zdravlju i imunitetu dece što podrazumeva da će mališani po svim vremenskim uslovima više boraviti na otvorenom  nego u svojim sobama. Naš zadatak je da roditelje upoznamo i sa ovim novinama i da prosto utičemo na svest roditelja da vrmenske prilike nisu naš neprijatelj nego sa njima moramo da naučimo da živimo,“ kaže Sandra Alavuk.

U našu jedinu Predškolsku ustanovu „Pčelica“ su tokom letnjih meseci stigle i donacije koje su dragocene za njeno funkcionisanje.

„Podršku u opremi nam je ove godine pružio Rotari klub koji je donirao kompjuter, štampač, plastifikator, kameru, foto aparat, senzorni sto i tri pokretna stola.  Veliku pomoć nam je pružila i Kompanija “Eliksir” koja je u susret grejnoj sezoni sanirala kotao. Zahvalnost dugujemo i  roditeljima koji su nam donirali materijale koji smo iskorisatili za opremanje prostora u kome borave njihova deca. Poziv je i dalje upućen svim privatnim preduzetnicima i roditeljima da materijale koji su njima višak doniraju nama“, kaže za NG Portal Gorana Ivković, vršilac dužnosti direktora Predškolske ustanove „Pčelica“.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.