Naslovna Društvo COVID-19 NOVI PAKET MERA: Zatvaranje ugostiteljskih lokala i tržnih centara u celoj Srbiji;...

NOVI PAKET MERA: Zatvaranje ugostiteljskih lokala i tržnih centara u celoj Srbiji; Bez prinudne naplate poreza

1230
0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je odluka da se ide na još restriktivnije mere u borbi protiv koronavirusa.

Foto: I.Mitrović

Od večeras u 20 časova u celoj Srbiji zatvaraju se kafići, restorani i tržni centri. U opštini Negotin odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata stupila je na snagu danas.

Od juče je zvanično obustavljen i autobuski i vozni saobraćaj između opština, mesta i gradova u Srbiji, a zatvoreni su svi granični prelazi, osim za kamione koji prevoze robu.

Pored ovih, usvojene su i dodatne mere, kao što je Uredba o porezima za vreme trajanja vanrednog stanja, koja se odnosi „na poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja duga i ima za cilj povećanje likvidnosti obveznika za vreme trajanja vanredne situacije“. To znači da neće biti poništavani sporazumi o „odloženom“ plaćanju i neće biti pokretani postupci prinudne naplate zbog kašnjenja ili neplaćanja rata.

Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, predlozi za pokretanje postupaka, izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku od 15. marta kada je uvedeno vanredno stanje.

Pacijenti neće plaćati fiksnu participaciju od 50 dinara za izdavanje recepta u periodu važenja odluke da se virus kovid-19 proglasi zaraznom bolešću.