Naslovna Kultura Novi kotao i novi prozori za upravnu zgradu Muzeja Krajine

Novi kotao i novi prozori za upravnu zgradu Muzeja Krajine

340
0

Oko 5,5 miliona dinara, koja su kroz dva projekta obezbeđena iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva kulture, biće investirano u Muzej Krajine. Projekte je finansijski podržala i lokalna samouprava.

Na osnovu projekta kojim je opština Negotin konkurisala kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, Muzej Krajine je, nakon tri decenije, dobio nov kotao koji je veće snage, pa će se sem dosadašnjih administrativnih prostorija u narednom periodu, kaže direktor ove ustanove kulture Ivica Trajković, grejati i izložbeni prostor. Vrednost ove značajne investicije iznosi 1.922.256 dinara.

“Na inicijativu Marka Milosavljevića iz Opštinske uprave aplicirano je na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine za novi kotao kojim je obezbeđeno 1,3 miliona, a lokalna samouprava je iz sopstvenih sredstava izdvojila 622.256 dinara. Na ovaj način dobili smo novi kotao koji je većeg kapaciteta i u perspektivi moći ćemo da kombinujemo grejanje na drva, pelet i električnu energiju”, dodaje Trajković.

Ove godine, opština je nosilac još jednog projekta kada je finansiranje ustanova kulture u pitanju. Muzej Krajine je tri godine zaredom aplicirao projektima na konkursu ”Gradovi u fokusu”, a sredstva su namenski za uređenje muzejskog prostora odobrena ove godine.

“Ove godine je samo Ministarstvo kulture razdvojilo savremeno stvaralaštvo i zaštitu kulturnih dobara tako će na upravnoj zgradi muzeja biti zamenjena stolarija. Mi taj projekat imamo od 2018. Pokušavali smo da dođemo do sredstava i ove godine zahvaljujući lokalnoj samoupravi i nadležnom ministarstvu doći će do realizacije. U okviru svih zakonskih okvira urađen je projekat i radiće se realizacija radova za koje će biti angažovana Stolarska radionica Manastira Bukovo. Prozore koje imamo danas, imaćemo i na samom kraju ovog projekta”, ističe  direktor Ivica Trajković.

Muzej Krajine je danas posetio predsednik opštine Vladimir Veličković koji je podsetio na do sada uložena sredstva kada su ustanove kulture u pitanju ali i naglasio da je namera lokalne samouprave da se nastavi sa realizacijom projekata koji unapređuju institucije kulture i čuvaju naše kulturno nasleđe.

“U okviru projekta “Da nas prati dobar glas 2” kojim smo aplicirali na ovogodišnjem konkursu “Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja, u toku je realizacija investicija u Domu kulture gde je postavljen svetlarnik i pri kraju je sanacija toaleta i Muzeju Krajine i to na zameni stolarije na upravnoj zgradi. U oktobru će realizacija ovog projekta biti pri kraju a ukupna vrednosti je 7.307.528 dinara, sa učešćem ministarstva od pet miliona i lokalne samouprave od 2.307.528 dinara”, dodao je Veličković.

Na kraju današnje posete Muzeju Krajine, predsednik opštine Vladimir Veličković  istakao je da će u narednom periodu lokalna samouprava raditi na otklanjanju problema  na objektu koji se nalazi u rodnoj kući Stevana Mokranjca, koji koriste zaposleni u negotinskom Domu kulture  i Muzeju  Krajine, a kome je neophodna sanacija.