Naslovna Društvo Novi konkursi Zaječarske inicijative: Poziv za mlade ljude iz regiona

Novi konkursi Zaječarske inicijative: Poziv za mlade ljude iz regiona

520
0

Zaječarska inicijativa je raspisala ovogodišnje pozive za učešće u svojim programima „Školski izbori“, „Mladi u pokretu“ i „Zimanov fond za mlade“.

Detalj sa realizacije projekta „Ne laži me čoveče“ Veb tima Bor030 i NG Portala u okviru „ZIman-ovog fonda za mlade“ 2021.

Konkurs za „Zimanov fond za mlade“ otvoren je do 15. januara 2022. a za programe „Školski izbori“ i „Mladi u pokretu“ do 1. februara, a pravo da učestvuju imaju zainteresovana udruženja građana, kao i đački parlamenti škola. Prijavljivanje se obavlja isključivo putem sajta www.ziman.rs popunjavanjem onlajn formulara.

“ZIman-ov fond za mlade”, namenjen je organizacijama mladih i za mlade. Za maksimalan iznos od 3.000 američkih dolara, mogu da konkurišu registrovana udruženja građana i da predlože ideje koje mogu da doprinesu odgovornom i aktivnom učešću mladih u demokratskom životu lokalnih zajednica. Pored opština i gradova Timočke krajine, sredstva iz “ZIman-ovog fonda za mlade” su dostupna i udruženjima iz Svrljiga, Aleksinca, Paraćina i Ćuprije.

„Kroz Ziman-ov fond za mlade, Zaječarska inicijativa je do sada podržala 70 projekata organizacija mladih u ukupnoj vrednosti od preko 150.000 dolara i tako im omogućila da se u svojim sredinama bave različitim temama koje su prepoznate kao značajne od strane mladih ljudi“, navode u Zaječarskoj inicijativi.

Kroz program „Školski izbori“, čiji je cilj da se đačkim parlamentima srednjih škola omogući da svoje predsednike i predsednice izaberu kroz prave i direktne izbore, ali i da mlade edukuje o demokratiji, izborima i srodnim temama, kao i da im se jača poverenje u demokratske institucije i procese, Zaječarska inicijativa pruža kompletnu tehničku, mentorsku i finansijsku podršku đačkim parlamentima da isplaniraju, pripreme i sprovedu školske izbore.

Program je namenjen srednjim školama iz Timočke krajine, kao i iz opština Svrljig, Aleksinac, Ćuprija i Paraćin.

„Kroz veoma zabavan proces, učenici i učenice srednjih škola će imati priliku da sakupljaju potpise za svoju kandidaturu, okupe svoje izborne timove, učestvuju na edukaciji o izborima i sprovedu prave kampanje u svojim školama. Kandidati i njihovi timovi će za svoje kampanje imati na raspolaganju sredstva na osnovu prethodno dostavljenog i odobrenog budžeta kampanje.“

Polaznici Škole novinarstva NG Portala i Veb tima Bor030, 2021.

U okviru programa „Mladi u pokretu“, đački parlamenti iz Timočke krajine, kao i Svrljiga, Aleksinca, Paraćina i Ćuprije  mogu da konkurišu za maksimalni iznos od 700 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti.

Cilj ovog programa je da se mladim ljudima ponudi dodatna mogućnost za demokratsko i građansko obrazovanje i to kroz aktivnosti koje sami osmisle i realizuju.

„Do sada je kroz program ’’Mladi u pokretu’’ podržano preko 80 projekata školskih parlamenata koji su omogućili mladima da učine nešto dobro u svojoj školi i zajednici, kao i da steknu znanja u vezi sa temama kao što su demokratija, aktivizam, ljudska prava i drugo“, ističu u Zaječarskoj inicijativi koja ZImanov program malih donacija realizuje u saradnji sa Fondacijom Iskorak, uz podršku National Endowment for Democracy.