Naslovna Društvo Novi konkursi za mlade u Timočkoj Krajini

Novi konkursi za mlade u Timočkoj Krajini

661
0

Zaječarska inicijativa raspisala je nedavno nove pozive za učešće u svojim programima „Školski izbori“, „Mladi u pokretu“ i „ZImanov fond za mlade“.

Raspisani konkursi, u okviru tri programa (ZImanov fond za mlade, Školski izbori i Mladi u pokretu) prevashodno su namenjeni mladim ljudima i učenicima, ali i udruženjima građana koja se mladima bave. Informacije o programima dostupne su na internet stranici www.ziman.rs.

U Zaječarskoj inicijativi navode da se prijavljivanje obavlja isključivo putem navedenog sajta, popunjavanjem onlajn formulara, a krajnji rok za konkurisanje je 15. decembar.

ŠKOLSKI IZBORI

Kroz ovaj program, Zaječarska inicijativa pruža kompletnu tehničku, mentorsku i finansijsku podršku đačkim parlamentima da isplaniraju, pripreme i sprovedu školske izbore. Program je namenjen srednjim školama iz Timočke krajine, kao i iz opština Svrljig, Aleksinac, Ćuprija i Paraćin.

Cilj programa „Školski izbori“ je da se đačkim parlamentima srednjih škola omogući da svoje predsednike i predsednice izaberu na demokratski način kroz prave i direktne izbore! Školski izbori su veoma efikasan način da mladi uče o srodnim temama, kao i da im se jača poverenje u demokratske institucije i procese.

Kroz veoma zabavan proces, učenici i učenice srednjih škola će imati priliku da sakupljaju potpise za svoju kandidaturu, okupe svoje izborne timove, učestvuju na edukaciji o izborima i sprovedu prave kampanje u svojim školama. Kandidati i njihovi timovi će za svoje kampanje imati na raspolaganju sredstva na osnovu prethodno dostavljenog i odobrenog budžeta kampanje.

Zaječarska inicijativa je sa velikim uspehom testirala školske izbore u Zaječaru, što ju je podstaklo da ovaj program unapredi i proširi. Slični programi se realizuju širom sveta. Mnoge zemlje sa daleko većom tradicijom demokratije danas koriste sličnu metodologiju kako bi povećale izlaznost mladih koji po prvi put glasaju na pravim izborima.

MLADI U POKRETU

Cilj ovog programa je da se mladim ljudima ponudi dodatna mogućnost za demokratsko i građansko obrazovanje i to kroz aktivnosti koje sami osmisle i realizuju.

Već više od 10 godina Zaječarska inicijativa sa uspehom podržava đačke parlamente u Timočkoj krajini. Do sada je kroz program ’’Mladi u pokretu’’ podržano preko 80 projekata školskih parlamenata koji su omogućili mladima da se angažuju u svojoj školi i zajednici, kao i da steknu prava znanja u vezi sa temama kao što su demokratija, aktivizam, ljudska prava i drugo.

U okviru programa „Mladi u pokretu“, đački parlamenti mogu da konkurišu za maksimalni iznos od 700 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti.

ZIMANOV FOND ZA MLADE

Nakon skoro dve godine, Zaječarska inicijativa je ponovo otvorila “Zimanov fond za mlade”, namenjen organizacijama mladih i za mlade. Za maksimalan iznos od 3.000 američkih dolara, moći će da konkurišu registrovana udruženja građana i da predlože ideje koje mogu da doprinesu odgovornom i aktivnom učešću mladih u demokratskom životu lokalnih zajednica.

Pored opština i gradova Timočke krajine, sredstva iz Fonda su dostupna i udruženjima iz Svrljiga, Aleksinca, Paraćina i Ćuprije.

Kroz Zimanov fond za mlade, Zaječarska inicijativa je do sada podržala 70 projekata organizacija mladih u ukupnoj vrednosti od preko 150.000 dolara i tako im omogućila da se u svojim sredinama bave različitim temama koje su prepoznate kao značajne od strane mladih ljudi.