Naslovna Kultura Novi dvobroj „Buktinje“ Krajinskog književnog kluba

Novi dvobroj „Buktinje“ Krajinskog književnog kluba

436
0

Krajinski književni klub iz Negotina objavio je 71-72. broj Časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“ . Izdavač, do kraja ove godine, najavljuje još jedan dvobroj.

Nova „dupla“ „Buktinja“ na 260 strana donosi izbor iz srpske ali i regionalne odnosno književnosti bivše Jugoslavije. Redakcija i urednik Saša Skalušević odlučili su da korice, i ovog broja, budu u znaku foto-poetike Predraga Buce Trokicića.

„Dve fotografije stalnog saradnika Predraga Trokicića, koje su se našle na koricama, tako su različite, a spojene upravo dočaravaju savremenost književne periodike o kojoj je reč. U ovom dvobroju, u rubrici „Raskovnik“ koja se bavi poezijom naših savremenika možete čitati Bojana Vasića, Vladanu Perlić, Zorana Krstića, Radeta Šupića, Omera Ć. Ibrahimagića, Valentinu Novković, Stevana D. Jovanovića, Đorđa Simića, Zorana Antonijevića, Kostu Kosovca, Anteja Jelenića i Željku Gavrilović“, kaže Saša Skalušević, urednik „Buktinje“.

Rubrika „Memento“ donosi sećanje na veliko i značajno delo pesnika Novice Tadića, tačno deceniju nakon njegove smrti, kroz izbor poezije i tekstove o njegovom pesništvu koje potpisuju Dragan Hamović i Jovan Delić, dok savremenu prozu u okviru rubrike „Zublja“ donose pripovedači Predrag Crnković, Nikolina Zobenica, Pavle Zeljić, Radmila Vojinović, Lori Stejn, Fedor Marjanović, Jadranka Milenković, Ivan Ristić i Darko Cvijetić.

„Rubrika „Sveti dim“ je deo „Buktinje“ posvećan prevodima i tu su, ovoga puta, dva teksta slovenačkog književnika Aleša Debeljaka u prevodu Ane Ristović. Svoje eseje o drugima u „Sublimacijama“ pišu Stojan Bogdanović, Maja Belegišanin, Dana Ćirić, Nives Franić i Boško Tomašević. „Crni vrh“ gde se bavimo drugim umetnostima poput filma i muzike, pop kulturom, kempom, pokretima i stilovima, kulturom u otklonu, čine tri teksta. Dušan Stanković piše o „tihom Bogu“ u filmovima Ingmara Bergmana i Andreja Tarkovskog, Jelena Arsenijević Mitrić o dionizijskom ritmu u poeziji Džima Morisona koja razdvaja muziku grupe „The Doors“ od same poezije Džima Morisona a Dorijan Nuaj o androginu i ženskoj moći“, kaže Saša Skalušević.

Tekstove u časopisu prate fotografije starog Negotina a i ovaj broj se objavljuje uz finansijsku podršku Opštine Negotin. Ono što očekuje Krajinski književni klub je, kažu, publikovanje još jednog dvobroja do kraja godine.

„Što se tiče promocija one će se održavati u skladu sa epidemiološkom situacijom, odlukama i preporukama koje budu donete u narednom periodu, a do tada dvobroj časopisa za književnost i umetnost „Buktinja“ čitajte na platformi Issuu. Ukoliko želite da sarađujete sa nama, kontaktirajte nas putem imejla: [email protected], telefonom na +381 63 805 4054 ili putem društvenih mreža“, poručuju iz Krajinskog književnog kluba.