Naslovna Društvo Novi drvored na Bukovskom putu oživeo Negotincima nekadašnju nostalgiju

Novi drvored na Bukovskom putu oživeo Negotincima nekadašnju nostalgiju

1706
4

Brojni šetači, rekreativci, od kojih mnogi svakodnevno „gaze“ pešačke staze ka negotinskim izletištima Bukovo i Badnjevo, prijatno su ovih dana iznenađeni novim drvoredom.

Bukovski put dobio novi drvored; Foto: Zdenka Tomić

Prema Badnjevu je zasađeno 15, a prema Bukovu čak 100 stabala američke (Tillia americana) i srebrne lipe (Tillia tomentosa), na radost svih onih koji živo pamte kako se nekad u Mokranjčev grad ulazilo kroz prirodni tunel formiran od krošnji topola.

Još, sada davnih osamdesetih godina prošlog veka, zbog starosti drveća ali i ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju na toj deonici, jedno po jedno stablo topole je nestajalo.

Zasađeno stotinak sadnica na radost šetača; Foto: Zdenka Tomić

Poslednjih godina Krajinci su na društvenim mrežama često delili fotografiju nekadašnjeg drvoreda po kojem se znalo da putnici namernici stižu u Negotin, pre nego što bi videli tablu sa imenom mesta.

Sećajući se sa nostalgijom tih vremena, naši sugrađani predlagali su i poželeli da neko njihove želje o novom drvoredu, sprovede u delo.

Zato je sadnja lipa, koje je u okviru svojih redovnih aktivnosti obavilo JKP „Badnjevo“ prihvaćena sa radošću.

Zasađene medonosne lipe, američka i srebrna- mađarski klon; Foto: Zdenka Tomić

„Intenzivno i gotovo svakodnevno koristim ovu stazu, do Rasadnika pa preko rizične deonice do skretanja u predivnu šumicu ka Manastiru Bukovo. Presrećna sam što vidim da je lokalna samouprava to prepoznala, a verujem da to osećanje deli i stotine građana koji je svakodnevno koriste. Ako bi se slično uradilo i sa druge strane puta, uz postavljanje nekoliko klupa kao odmorišta, bila bi to vrlo poželjna staza zdravlja i duhovnog mira koji neosporno pruža Bukovsko brdo sa manastirom koji i turisti rado posećuju“ , kaže jedna od penzionerki koju na pešačkoj stazi zatičemo u šetnji sa suprugom.

Mladi navijaju za drvored i na levoj strani puta; Foto: Zdenka Tomić

I naši mlađi sugrađani kojih je, sa pandemijom korona virusa, čini se sve više, pozdravili su nove aktivnosti u blizini njihovih omiljenih staza za šetnju.

„Oduševljeni smo! Navijamo da nadležni nađu mogućnosti da i levu stranu na putu od Negotina ka Bukovu zasade lipama. I ka Badnjevu, što da ne? Ne znamo koliko vremena treba da one i zamirišu, ali ne sumnjamo da će šetače štititi od sunca i vetra, a biće to i lep prizor za šetače, i za vozače.“

4 KOMENTARA

  1. Predivno. A, KADA ce vratiti davno posecene lipe u centru grada koje su stvarale hladovinu? Ogoljeni centar ne lici ni na sta… Tuga.

  2. Ma ovo je super. Svaka čast.
    Još kad bi neko ozbiljan preuzeo obavezu da se brine o tom mladom drveću možda i zamiriše nekad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.