Naslovna Društvo Novi aparati za hemodijalizu u Zdravstvenom centru u Negotinu

Novi aparati za hemodijalizu u Zdravstvenom centru u Negotinu

838
0

Donacijom kompanije „Fresenijus“ iz nemačkog grada Bad Homburg u Zdravstvenom centru Negotin zamenjeno je svih 12 aparata za hemodijalizu, novim, najsavremenijim aparatima.

Zdravstvenom centru stigla su još devet novih aparata za dijalizu i uz tri koje su prošle godine dobili, zamenjeno je svih 12 aparata. Donator je kompanija ““Fresenijus“ iz Bad Homburga.

“Za nas je veoma značajna ova donacija jer se radi o veoma savremenim aparatima čija je vrednost 12.000 evra za jedan aparat, a mi smo dobili ukupno 12. “Frenesijus” je jedna od vodećih svetskih firmi za proizvodnju aparata i svih propratnih sadržaja za proces hemodijalize. Donirali su aparate i drugim centrima u Srbiji, koji imaju službu hemodijalize, u različitim vremenskim periodima”, ističe dr Vidosava Paunović-Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Odeljenje hemodijalize sada ima 12 aparata, marke Device HD 5008 S, koji u značajnoj meri poboljšavaju kvalitet života pacijenata.

“Pored toga, pet aparata je u rezervi, tri nova HD 5008 i dva starijeg tipa HD 4008. Prethodni aparati, HP 4008 korišćeni su prethodnih 10 godina. Novi aparati su instalirani 16. januara i već sutradan su počeli sa procesom hemodijalize kod pacijenata. Firma “Fresenijum” održava i servisira  ove aparate i garantuje za njihov ispravan rad”, navodi v.d. direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Inače, Služba hemodijalize godišnje obavi oko 3.000 dijaliza, a trenutno se u Negotinu dijalizira ukupno 19 pacijenata.

U ovoj službi rade dva lekara, dr Vesna Vasić Jovanović, internista i dr Nenad Čečulović, internista –nefrolog sa medicinskim tehničarima koji su posebno edukovani za rad u ovoj službi.

“Pacijenti su uglavnom sa teritorije opštine Negotin, koji se do službe Hemodijalize prevoze vozilima Zdravstvenog centra Negotin i posle obavljene hemodijalize na isti način se vraćaju kućama. U toku letnjih meseci, kao i u vreme većih praznika, bude povećan broj pacijenata, i do 10 više kada dolaze na godišnji odmor naši ljudi iz dijaspore ili drugih gradova koji su ovde u gostima”, kaže dr Vidosava Paunović-Barbulović.