Naslovna Društvo COVID-19 Nove odluke Vlade Srbije: Otvaraju se pijace i pojedine uslužne radnje, penzioneri...

Nove odluke Vlade Srbije: Otvaraju se pijace i pojedine uslužne radnje, penzioneri šetaju triput nedeljno

1851
0

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da se od sutra ponovo otvore Zelene pijace, ali i prodavnice određenih uslužnih delatnosti.

Zelene pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja korona virusa, odlučila je Vlada Srbije na današnjoj sednici.

Od utorka, 21. aprila  dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, kao što su: automehaničarske i vulkanizerske radnje, obućari, krojači, hemijsko čišćenje, škole za obuku vozača.

Dozvoljen je i rad  poslodavcima iz oblasti trgovine na malo: knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom i slično.

Oni će raditi isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Nije, međutim dozvoljen rad u objektima čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima, kao i u onim delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt: frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri.

Vlada poziva poslodavce u oblasti građevinarstva da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila.

“Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Građani stariji od 65 godina, moći će počevši od sutra, utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše 600 metara od mesta stanovanja.