Naslovna Društvo COVID-19 Nove mere u opštini Negotin: Zabrana okupljanja više od pet osoba; Kazna...

Nove mere u opštini Negotin: Zabrana okupljanja više od pet osoba; Kazna za nenošenje maske 5.000 dinara

4209
0

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin doneo je na 34. vanrednoj sednici naredbu o donošenju seta operativnih mera zaštite, koje će se primenjivati od 17. novembra.

Od utorka, 17. novembra stupa na snagu zabrana okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Okupljanje do pet osoba je dozvoljeno i u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru.

Na javnim mestima u zatvorenom prostoru propisano je obavezno nošenje zaštitne maske i međusobno rastojanje od najmanje dva metra između dve osobe koja ne borave u istom domaćinstvu, što znači da na svaka četiri metra kvadratna može da bude prisutna jedna osoba.

Ukoliko na javnim mestima na otvorenom prostoru nije moguće održati rastojanje između dve osobe od  najmanje dva metra, ispred prodavnica, kioska brze hrane, apoteka, banaka na autobuskim, voznim i drugim stajalištima i slično nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Odlukom Štaba, Ustanova za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju opštine Negotin nastavlja sa radom prema Elaboratu o organizaciji rada i mera prevencije za sprečavanje pojave zaraznih bolesti i suzbijanja širenja infekcije uzrokovane virusom korona, a ustanovama i domovima za stare na teritoriji opštine Negotin naloženo je da pojačaju mere prevencije, ograniče i zabrane ulazak u objekte nezaposlenima, dezinfikuju površine i obavezno upotrebljavaju zaštitnu opreme.

Nošenje maske obavezno je u javnom prevozu, drumskom, železničkom i u taksi vozilima.

“Svako nepoštovanje mera utvrđenih ovom Naredbom povlači prekršajnu odgovornost fizičkog, odnosno pravnog lica. Mandatnom-novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje krši meru obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid – 19 i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Propisanom mandatnom-novčanom kaznom kazniće se i pravno lice za nepoštovanje odredaba ove Naredbe, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, navodi se u naredbi Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.