Naslovna Društvo COVID-19 Nove mere: Radno vreme od 6 do 22 sata; u Domu kulture...

Nove mere: Radno vreme od 6 do 22 sata; u Domu kulture dozvoljeno okupljanje do 130 osoba

793
0

Opštinski Štab za vanredne situacije usvojio je zaključak o sprovođenju epidemijskih mera Vlade Republike Srbije na teritoriji opštine Negotin.

Od danas, 12. aprila objekti u kojima se obavlja delatnost iz oblasti trgovine na malo u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima, kao što su tržni centri i slično mogu da rade svakodnevno od 6 do 22 časa, s tim što su dužni  da obezbede primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih a posebno onih koji se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid-19.

Zaposleni i prisutni u tržnim centrima dužni su da nose, na propisan način, masku i drže socijalnu distancu od dva metra između lica, a maksimalni broj osoba koja se nalaze u trgovinskom objektu je jedan posetilac na devet metara kvadratnih s tim što se u broj uračunavaju i zaposleni.

“U posebnom trgovinskom objektu koji se nalazi unutar tržnog centra a koji ima manju kvadraturu od 18 kvadrata može biti prisutan jedan zaposleni i jedan kupac. Na ulazu u tržni centar obavezno je postavljanje dezobarijere s tim što obavezu postavljanja dezobarijere ima i svaki poseban objekat unutar tržnog centra”, navodi se u zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Negotin.

Ustanove kulture na teritoriji Negotina od 12. aprila mogu da organizuju svoje radno vreme svakog dana u periodu od 6 do 22 časa, uz pridržavanje posebnog plana primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika, a koji je donet saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

I za ove ustanove obavezna je primena mera prevencije, nošenje maski, redovna dezinfekcija i provetravanje prostorija, držanje socijalne distance između posetilaca i zaposlenih od dva metra i dezobarijera na ulazu. I ovde je maksimalan broj osoba u koji ulaze i zaposleni, a koji mogu da borave u ustanovi jedan posetilac na devet metara kvadratnih.

Štab je doneo zaključak da je u zatvorenom prostoru Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, u sali doma dozvoljeno  okupljanje do 130 ljudi i to 100 u parteru i 30 na balkonu istovremeno za događaje sa sedećim mestima, uz razmak između sedišta, cik-cak raspored sedenja i obavezno obeležavanje mesta na kojima nije dozvoljeno sedeti.

“Za organizovanje svih manifestacija potrebna je predhodna saglasnost Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.Vršiće se pojačana kontrola od strane komunalne inspekcije, komunalne milicije i sanitarne inspekcije svih objekata kojima nije zabranjen rad”, navodi se u zaključku Štaba za vanredne situacije.