Naslovna Društvo Nove laboratorijske analize u Zdravstvenom centru Negotin

Nove laboratorijske analize u Zdravstvenom centru Negotin

1295
0

U laboratoriji negotinskog Zdravstvenog centra od nedavno su dostupne nove analize koje do sada pacijenti nisu mogli da ovde urade, a koje će pomoći lekarima za brže i sigurnije postavljanje dijagnoza.

Laboratorija negotinskog Zdravstvenog centra dnevno uradi preko sto analiza, a pre pojave korona virusa u ovoj službi dnevno ih je rađeno duplo više.

Sem novog aparata koji je stigao početkom kalendarske godine, služba je bogatija i za novu lepezu analiza koje se od nedavno rade.

Pacijentima su sada dostupne analize hormona estrogena, testosterona, prolaktina, progesterona i kortizola, kao i analize hormona FSH i LH. Novina je i analiza prokalcitonin kojom se utvrđuje težina bakterijske sepse, a koja pomaže  i kod razlikovanja bakterijske i virusne infekcije.

Pacijentima do sada nije bio dostupan test OGTT sa insulinemijom kojim se otkriva potencijalna sklonost ka dijabetesu, a od nedavno se i ova analiza radi u laboratoriji negotinske zdravstvene ustanove.

“Kako mi nismo veliki zdravstveni centar i s obzirom na veličinu opštine mi i po broju i po vrsti veliki broj analiza radimo. Dnevno odradimo preko sto analiza uključujući one za bolnicu, hitnu službu, dečije odeljenje, ambulantu. Sem Negotina pokrivamo i opštinu Kladovo i  sada mnogo ređe Majdanpek”, kaže dr Marija Katalinić, specijalista kliničke biohemije, načelnik Službe.

Laboratorijske analize koje se rade u ovoj službi su standarne za sekundarne ustanove kakva je negotinska. Višestruka je korist od novih analiza koje se sada rade, a najvažnija je brže postavljanje dijagnoze kod oboljenja pacijenata.

“S obzirom na način života koji imamo, ishranu, aditive, gojaznost i fizičku neaktivnost sve je više  hormonskih disbalansa i zato je vrlo bitno da se kod bilo kog poremećaja urade analize hormona. Široka je lepeza oboljenja gde mogu da se odrade polni hormoni i pomognu u postavljanju dijagnoze. Zašto bi se ti hormoni radili van Negotina kada to možemo mi da ih uradimo i skratimo vreme koje je potrebno za postavljanje dijagnoze. Drugi benefit je odlivanje novca, zašto bismo davali novac drugom centru kada analize mogu da se rade i kod nas”, ističe dr Marija Katalinić.