Naslovna Društvo Nove aktivnosti na uspostavljanju Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom „Halovo“

Nove aktivnosti na uspostavljanju Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom „Halovo“

323
0

U okviru projekta Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Halovo“ u Zaječaru je juče održan sastanak Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom između gradova Zaječara i Bora i opština Majdanpek, Kladovo, Negotin, Knjaževac i Boljevac.

Na sastanku Koordinacionog odbora, kome su prisustvovali i predstavnici Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ iz Negotina, usvojen je predlog projekta javno–privatnog partnerstva (JPP)za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom i pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada. Predlog projekta je izradio konzorcijum koji čine advokatska kancelarija Tasić iz Beograda, „TTI Group“ i „WTS porezi i finansije“.

Usvojen je i sporazum o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom između gradova Zaječara i Bora i opština Majdanpek, Negotin, Knjaževac, Kladovo i Boljevac. Ovaj sporazum je prosleđen Skupštinama svih lokalnih samouprava na razmatranje i usvajanje.

Koordinacioni odbor je preporučio gradskim i opštinskim većima da usvoje Predlog projekta javno–privatnog partnerstva i da ovlaste grad Zaječar da ga u ime svih lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu dostavi na saglasnost državnoj komisiji za JPP.

„U cilju zaštite života i zdravlja stanovnika, očuvanja prirodnih životnih uslova za biljni i životinjski svet, sprečavanja zagađenja površinskih i podzemnih voda, zemlje i vazduha, kao i efekta staklene bašte, gradovi Zaječar i Bor, kao i opštine Majdanpek, Negotin, Kladovo, Bor, Knjaževac i Boljevac zajednički rešavaju upravljanje komunalnim otpadom u okviru projekta Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Halovo“, navodi u saopštenju Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije.