Naslovna Ekonomija Nova trasa infrastrukturnog koridora državnog puta Paraćin – Zaječar – Negotin

Nova trasa infrastrukturnog koridora državnog puta Paraćin – Zaječar – Negotin

6032
0

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda Paraćin-Zaječar-Negotin.

Nakon što je u avgustu doneta odluka o izradi ovog prostornog plana Ministarstvo organizuje rani javni uvid u cilju upoznavanja javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine, očekivanim efektima planiranja i drugim bitnim stavkama ovog plana.

Kako se navodi u Prostornom planu područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta prvog B reda Paraćin-Zaječar-Negotin, cilj izrade ovog dokumenta je obezbeđenje uslova za izgradnju, opremanje i funkcionisanje koridora, kao i za razvoj i funkcionisanje drugih magistralnih infrastrukturnih sistema u njemu.

Planirana trasa državnog puta prvog B reda počinje od postojeće petlje Paraćin na autoputu E-75 deonica Beograd-Niš (km 740+462) i pruža se duž postojećeg državnog puta IB  reda  br. 36 do Zaječara,  kroz  teritorije opština  Paraćin  i  Boljevac (obilazeći građevinska područja pojedinih naselja), odnosno grada Zaječara.

Za deo trase preko prevoja Čestobrodica,  u  sklopu  izrade  idejnog  rešenja,  istražiće  se  najpovoljnija  mogućnost njegovog prolaza.

U nastavku, neposredno ispred grada Zaječara, trasa napušta postojeći koridor i  obilazi  građevinsko  područje  Zaječara,  dobijajući ulogu zapadne obilaznice.

Karta Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda Paraćin-Zaječar-Negotin; Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije (POVEĆAJ SLIKU)

Nakon toga planirana trasa se dalje pruža ka severu i Negotinu duž koridora državnog puta IB reda br. 35, kroz teritorije gradova Zaječar i Bor, kao i opštine Negotin.

Ovaj deo trase puta  se najvećim  delom poklapa  sa  postojećim  državnim  putem IB  reda br.  35 i završava se na ulasku u Negotin.

Na području Prostornog plana, za čitavu trasu državnog puta prvog B reda, planira se i projektuje trasa puta za računsku brzinu od 80 do 100 kilometara na čas.

Okvirna površina područja prostornog plana je oko 1.339 kvadratnih kilometara, a dužina planiranog puta 132,7 kilometara.

Izradom i usvajanjem Prostornog plana područja posebne namene ovog infrastrukturnog koridora državnog puta obezbediće se, navodi se u ovom dokumentu, neophodni planski i prostorni uslovi za povezivanje Koridora 10 (auto-put E-75) i Koridora 7 (reka Dunav), odnosno koridora 10 i državnih puteva prvog B reda br. 36 i br. 35 koji predstavlja tzv. Timočku magistralu i povezuje plansko područje sa ostalim delovima Srbije, kao i sa Bugarskom i Rumunijom.

Obrađivač postornog plana je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a rani javni uvid trajaće do 26. oktobra na zvaničnim internet stranicama ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i jedinica lokalne samouprave u obuhvatu planskog dokumenta, odnosno u zgradama skupština gradova Bora i Zaječara i opština Negotin, Boljevac i Paraćin.