Naslovna Društvo COVID-19 Nova pravila za ulazak u Austriju

Nova pravila za ulazak u Austriju

2153
0

U Austriji su na snagu stupile u ponoć nove mere za ulazak u zemlju iz takozvanih rizičnih regiona, u koje spada i Srbija.

Foto: Uprava carina

Državljani Austrije, Švajcarske, zemalja Ekonomske unije, Evropske ekonomske zajednice, i  državljani trećih zemalja koji imaju boravak u Austriji, kada se vraćaju iz rizičnih regiona, moraju da na granici pokažu negativan PCR test, ne stariji od tri dana.

Ako ga nemaju idu u izolaciju koju mogu da prekinu PCR testom koji moraju da u Austriji urade o sopstvenom trošku u roku od 48 sati. U suprotnom biće sankcionisani.

Karantin je obavezan čak i u slučaju posedovanja negativnog PCR testa za građane trećih zemalja koji nemaju boravak u Austriji.  Na spisku od 32 rizične zemlje nalaze se, između ostalih, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija…

Austrija je uredbom propisala da izolacija umesto dosadašnjih 14 traje 10 dana, s tim što građani trećih zemalja ne mogu da prekinu samoizolaciju čak ni ako se testiraju u Austriji.

Diplomate, sezonska radna snaga i negovatelji iz trećih zemalja, takođe, moraju da imaju negativan PCR test. Oni idu u desetodnevni karantin ali ga mogu napustiti kada se ponovo testiraju u Austriji, pod uslovom da im je rezultat negativan.

Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja je moguć bez ikakvih ograničenja.

Za sve one koji su pre današnjeg dana već bili u inostranstvu nova pravila važiće tek od 1.  avgusta.