Naslovna FB Nova pesnička zbirka negotinske novinarke

Nova pesnička zbirka negotinske novinarke

695
0

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ izdavački je podržala novu knjigu poezije „Kad je Gregor plakao“ autorke Dragoslave Veljković Madžar.

Naslovna strana knjige; Portret pesnikinje – Radovan Madžar

Iako stvara u kontinitetu, promišlja dok diše a usput u svojim beležnicama rukom ispisuje misli koje naviru često bez reda, brojne životne okolnosti učinile su da tek malobrojna publika poznaje pesničko stvaralaštvo Dragoslave Veljković Madžar. Malobrojna u zavičaju, gde je najveći deo radnog veka provela kao novinar u nekadašnjoj medijskoj kući „Krajina“, a značajnija u rasejanju i među srpskom dijasporom u Nemačkoj.

Slučaj je hteo i da upravo u toj zemlji njen pesnički prvenac „Taloženje smisla“, izdanje negotinskog Krajinskog književnog kluba, doživi prvu promociju na 65. Sajmu knjiga u Frankfurtu.

Dragoslava Veljković Madžar uoči objavljivanja svoje prve knjige, ponela je i nagradu „Srebrni Orfej“ na 18. Majskim susretima pisaca dijaspore, koje u Frankfurtu organizuje tamošnje Udruženje pisaca „Sedmica“, a pre dve i po godine pesničko stvaralaštvo promovisala je i pred negotinskom publikom.

Nedavno je u izdanju Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ publikovana njena druga pesnička zbirka „Kad je Gregor plakao“ , koja u dva poglavlja ljubiteljima poezije donosi 60 novih pesama.

A da je reč o rukopisu koji zavređuje pažnju govori i lična preporuka za čitanje ovog štiva koju je dao i jedan od naših najvećih književnika Matija Bećković:

„Dragoslava Veljković piše svoje pesme. Može se učiniti da je time malo rečeno. Naprotiv, rečeno je ono najvažnije u vreme kada se zbirke pesama tako malo razlikuju da je teško pogoditi čija je koja. Poezija Dragoslave Veljković ne nastaje mehanikom pisanja kao mrtvo slovo na papiru, već nosi snažan pečat njenih sopstvenih doživljaja o kojima ona sama najviše zna i zato joj ne nedostaje ni reči, ni slika, ni ideja da ih opeva i ovekoveči. Njen pesnički posed nije pobrkan sa tuđim posedima niti se njen glas meša sa drugim glasovima. Njene pesme nije mogao napisati niko drugi. Utoliko je njena pojava uočljivija i dragocenija.“