Naslovna Hronika Nova ograničenja za vozače ispod 19 godina

Nova ograničenja za vozače ispod 19 godina

171
0

Vozači mlađi od 19 godina voziće sa probnom dozvolom do 21. rođendana. Za njih važi nulta tolerancija kada je alkohol u pitanju, a neće smeti da voze ni vozila veće snage od 80 kilovata.

Ilustracija, pixabay.com

Vozači mlađi od 19 godina, sudeći po predloženim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima osim što neće smeti da voze motore i automobile veće snage od 80 kilovata, neće smeti ni da upravljaju vozilima od 23 do 6 časova.

Za njih važi nulta tolerancija kada je u pitanju alkohol. Brzina kojom će mlađi vozač smeti da se kreće je ograničena na 90 procenata od postavljenog ograničenja na putu.

Ukoliko polože vozački ispit pre svog 19.rođendana imaće probnu vozačku dozvolu do svoje 21.

Novine u ovom zakonu predviđaju i da se probna dozvola uvede za sve A i B1 kategorije vozila.

Kako navode u Upravi saobraćajne policije, predložene izmene posledica su “crne statistike” na našim putevima, na kojima su čak četvrtina poginulih mladi od 18 do 30 godina.

U Upravi saobraćajne policije navode i da su povećane kazne sa pet na 10 hiljada dinara za mlade vozače koji ne budu koristili kacigu ili pojas, kao i za korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, a strogo će se kažnjavati i svi oni koji dete, mlađe od 12 godina, tokom vožnje budu držali u krilu.