Naslovna Kultura Nova knjiga negotinskog pesnika Marka Stanojevića

Nova knjiga negotinskog pesnika Marka Stanojevića

1301
0

Negotinski pesnik Marko Stanojević oglasio se trećom pesničkom zbirkom  “Jezik jastva”, koju su nedavno publikovali “Poetikum” iz Kraljeva i Narodna biblioteka “Dositej Novaković” iz Negotina.

Nakon zbirki “Na vetru ljubavi i tuge” (2016) i “Svitanje melanholije” (2017), pesnik Marko Stanojević, inače urednik rubrike za poeziju i prozu portala ,,Tamni vilajet” publikovao je i zbirku “Jezik jastva”.

“Ovog pesnika bi s punim pravom mogli nazvati pesnikom melanholične filozofije ili antropološkim pesimistom da iz tog mraka kojim je zahvaćeno biće njegove poezije ne prosijava iznad svega ideja o smislu patnje kao jedinom putu ka otkrivanju sopstva/jastva”, navodi dr Marija Jeftimijević Mihajlović, književna kritičarka i esejista, uz Sandru Ristić Stojanović i Slobodana Blažova Đurovića, recenzent ove knjige.

Novi Stanojevićev pesnički rukopis štampan je u ediciji “Traženja”  izdavačke kuće “Poetikum” iz Kraljeva, a štampan je u saradnji sa negotinskom Narodnom bibliotekom “Dositej Novaković”.

“Pesnik Marko Stanojević najnovijom zbirkom “Jezik jastva” ne proširuje samo poetski opseg ustanovljenih značenja i utvrđenih pesničkih vrednosti, nego ih znatno produbljuje onim autentičnim promišljanjem sveta i čoveka, kakvo je Paskal nazivao „razmišljanje u jauku“. Otuda čitanje njegovog “Jezika jastva” traži čitavog čitaoca, svu njegovu pažnju, ali i žrtvovanje njegove ugodnosti i pozicije “uživaoca poezije”, ističe Marija Jeftimijević Mihajlović.