Naslovna Kultura Nova izdanja negotinskog Udruženja „Gergina“

Nova izdanja negotinskog Udruženja „Gergina“

744
0

Iako je pandemija koronavirusa sprečila održavanje 12. internacionalnog Festivala vlaške muzike, „Gergina“ privodi kraju sve planirane godišnje aktivnosti na polju novih štampanih i muzičkih izdanja.

Korice zbirke pesama „Injimă će drum aj luat“

Udruženje za očuvanje tradicije, jezika, kulture, običaja i identiteta Vlaha „Gergina“ publikovalo je nedavno dve nove knjige na vlaškom pismu.

„Injimă će drum aj luat“ naziv je knjige pesama čiji je autor Borikă Vrăknjanu, Borivoje Ilić. Ovo izdanje sadrži oko osamdeset uglavnom ljubavnih pesama.

Knjiga „Kîntjećilji Vlahilor-Vlaške pesme-Vlach Songs“, za koju je predgovor napisala  Marija Vitas, etnomuzikolog, muzički kritičar i urednik časopisa „Etnoumlje“,  donosi tekstove pedeset izvornih vlaških pesama. Pogled na vlašku pesmaricu iz ugla Marije Vitas u knjizi je štampan na tri jezika:  srpskom, vlaškom i engleskom, a dodatak je kompakt disk sa pesmama čiji su tekstovi odabrani za ovo izdanje.

Udruženje „Gergina“, u okviru svoje edicije posvećene velikanima vlaške muzike, za štampu upravo priprema  i novu dvojezičnu publikaciju, posvećenu virtuozu na saksofonu, živoj legendi Živojinu Živi Dinuloviću. Tekst je priredio Nenad Kamidžorac, muzički urednik Radio Beograda 1 i umetnički direktor festivala „Gergina“ a ovo izdanje prati kompakt disk sa radio emisijom iz serijala „Muzička pletenica“ koja je o ovom umetniku emitovana na prvom programu Radio Beograda.

Nova muzička izdanja; Vitomir Stanojević i Živa Dinulović

Broj izdanja u fonoteci udruženja povećan je i za dva nova muzička CD-a: Živa Dinulović – la festivalu „Gergina“- na Festivalu“ Gergina“- at the Festival“Gergina“ i Vitomir Stanojević – Vjerusrlji Vlahilor – potpuri vlaških melodija – Vlach Melody Medly.

U pripremi je i izložba “Praova-lumja, adjeturlji  ši întînplărilji – Prahovo-ljudi, običaji i događaji“ koju će činiti 45 starih crno-belih fotografija. Njihovu obradu vrši negotinski Foto studio „Forma“, a  Udruženje „Gergina“ planira da ih posle predviđene izložbe, pokloni Mesnoj zajednici Prahovo, sa željom da budu trajna postavka u prostorijama prahovskog Doma kulture.

Sve navedne aktivnosti „Gergina“ realizuje kroz projektno finansiranje, koje su joj u 2020. godini omogućili Ministarstvo kulture i informisanja u oblasti savremenog stvaralaštva za nacionalne manjine i Opština Negotin.