Naslovna Društvo Nova akcija preventivnih pregleda u nedelju

Nova akcija preventivnih pregleda u nedelju

502
0

U Zdravstvenom centru Negotin u nedelju, 22. septembra nastavlja se akcija preventivnih lekarskih pregleda za sve zainteresovane građane, bez obzira da li imaju ili ne zdravstveno osiguranje i overenu zdravstvenu knjižicu.

Akcija preventivnih pregleda, na inicijativu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, obuhvataće preglede specijaliste ORL, ultrazvučni pregled stomaka, određivanje opštih tumorskih markera, kao i obavezni EKG pregled i merenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

Zainteresovani za preglede trebalo bi da u nedelju, 22. septembra dođu u Službu opšte medicine u vremenu od osam do 16 časova, odakle će biti upućeni na ostale preglede.

Ova akcija osim EKG pregleda srca, merenja krvnog pritiska i merenja šećera u krvi, podrazumeva i ultrazvučni pregled jetre, žučne kese i žučnih puteva, kao i pregled pankreasa, slezine i bubrega.

Pacijentima je na raspolaganju i pregled specijaliste za uho, grlo i nos, a u laboratoriji i analize opštih tumorskih markera, CEA i Ca 19-9.

“CEA opšti marker može da bude povećan kod malignih tumora pankreasa, žučne kese i žučnih puteva, debelog creva, pluća, dojke, jajnika. Ca 19-9 je marker malignih tumora gastrointestinalnog sistema, pre svega pankreasa, žučne kese i žučnih puteva”, pojašnjava dr Vidosava Barbulović Paunović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu i podseća da su svi pregledi besplatni i da za njih nije potreban ni uput, ni zakazivanje.

Za pacijente koji nemaju zdravstvenu knjižicu dovoljan je bilo koji identifikacioni dokument, lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.