Naslovna Društvo Nov aparat za onkološke pacijente u Zdravstvenom centru Kladovo

Nov aparat za onkološke pacijente u Zdravstvenom centru Kladovo

541
0

Kladovski Zdravstveni centar dobio je savremeni aparat za brahiterapiju, odnosno unutrašnje zračenje onkoloških pacijenata, vredan pola miliona evra, kao i namenski brahiterapijski sto, čime je konačno zamenjen prethodni koji je na odeljenju onkologije bio u funkciji od osnivanja, 1974.

Novi aparat osim što će zameniti postojeći, koji je često bio u kvaru i nije mogao da zadovolji potrebe pacijenata, omogućiće kvalitetnije lečenje kod pacijenata kojima je neophodna kompletna zračna terapija karcinoma ginekološke regije.

“Najnovija istraživanja pokazuju da se, posebno kod ginekoloških tumora kojih ima sve više, veći efekat postiže kada se kombinuje brahiterapija i zračenje na akceleratoru, nego da je pacijentkinja operisana. Zato smo i uložili u ovakve stvari, da možemo da pomognemo. Zdravstveni centar u Kladovu nema samo najnoviji brahiterapijski aparat, već i najnoviji skener i akcelerator. Ono što danas imate u Kladovu, imate i u Parizu, Londonu. Nema nikakve razlike između aparata koji postoje u Kladovu i u Parizu, Londonu, Berlinu…to vam odgovorno tvrdim. Kupili smo nešto najbolje što je bilo u tom momentu na tržištu”, istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Kladovu.

Novi aparat za brahiterapiju, kupljen uz podršku države, navode stručnjaci, omogućiće maksimum terapijske doze na samo tkivo tumora, uz poštedu okolnog zdravog tkiva.

“Opština je uradila projekat, stvoreni su uslovi za realizaciju složenog posla, mislim da ćemo, uz rekonstrukciju, nabaviti još jedan akcelerator i sve ono što je od druge opreme neophodno”, kazao je ministar Lončar i dodao da nema liste čekanja za brahiterapiju u Kladovu i da će pacijenti iz cele Srbije, moći da koriste novi aparat.

U Zdravstvenom centru u Kladovu nameravaju da nedeljno obave 10 do 15 brahiterapijskih aplikacija, a godišnje i do 600.

“Nabavkom novog aparata za gama zračenje, najneophodnije kod ginekoloških karcinoma,  biće značajno pojačana  onkološka terapija. Sa dva linearna akceleratora  i novom mašinom za brahiterapiju u Kladovu  je zaokružuena radioterapija,kapaciteti su dovoljni za potrebe oko 200.000 stanovnika Borskog, Zaječarskog i Braničevskog okruga”, kaže dr Borislav Petrović, direktor ZC “Kladovo”.