Naslovna Krajinske vinjete Nikola Tesla među Srbima

Nikola Tesla među Srbima

337
0

Svetski genije Srbin Nikola Tesla  na današnji dan pre 128 godina  posetio je Beograd. 

Nikola Tesla; Sarony, 1898.

Te 1892. godine Nikola Tesla  dolazi u Evropu da evropsku stručnu javnost upozna sa svojim patentima.

U Londonu 3. februara u Britanskom institutu elektroinženjera drži predavanja na temu „Eksperimenti sa naizmeničnim strujama visokog potencijala i visoke frekvencije“.  Potom u Parizu 19. februara članovima Društva inženjera drži isto predavanje. Na ovim predavanjima izveo je čuveni eksperiment sa svetlećom cevi u ruci bez provodnika, strujom napona 50.000 volti.

Eksperiment je odjeknuo Evropom kao senzacija. Tesla je ostao u Parizu neko vreme tragajući za investitorom za svoj novi sistem polifaznih struja. Nažalost, od investitora ni ovog puta ništa, a da zlo bude još veće  dobija telegram da je majka Đuka teško bolesna.

Posle oporavka od majčine smrti Tesla posećuje Zagreb i Budimpeštu. Iz kojih izvora je Đorđe Stanojević saznao da je Tesla u Budimpešti ni danas se ne zna. Ali je vrlo brzo doneta odluka da delegacija beogradske opštine ode u Budimpeštu i zamoli Teslu da poseti Beograd.  Ubeđivanje nije puno trajalo zajedno su krenuli put ka Beogradu.

Teslin boravak u Beogradu isplaniran je u detalje. Uveče na železničkoj stanici masa ljudi došla je da pozdravi ovog velikog čoveka. Tokom boravka u Beogradu on je posetio  Narodni muzej i Veliku školu (odnosno Univerzitet), gde se obratio studentima i profesorima.

“Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu”, rekao je Tesla obraćajući se studentima.

Teslu je primio kralj Aleksandar Obrenović i odlikovao ga sa ordenom Svetog Save. Nedaleko od današnje Mostarske petlje, na Topčiderskom brdu, najverovatnije u vili kod Vajfertove pivare, priređena je velika manifestacija u njegovu čast.

Između ostalih, tom prilikom pozdravio ga je i veliki srpski pesnik, lekar Jovan Jovanović Zmaj, pročitavši pesmu dobrodošlice Tesli. Tesla je inače bio veliki poštovalac Zmaja i prevodio ga je na engleski.

Đorđe Stanojević je svaku priliku koristio da se što detaljnije upozna sa patentima, kojima je Tesla nagoveštavao budućnost. Tesla je u Beogradu boravio ukupno 31 sat što je isuviše malo da se radoznali Stanojević upozna sa delom ovog naučnika. Odlučio je da ga lično otprati nazad za Budimpeštu. Detaljno su razgovarali. Dogovoreno je da se knjiga „Nikola Tesla i njegova otkrića“ objavi i na srpskom.

Tesla je otišao u Ameriku. U luci u Njujorku sačekuje ga lično Vestinhaus sa vešću koju je Tesla dugo čekao: „Tesla, gradimo elektranu na Nijagari“. Tesla je do kraja godine zaokružio patente za  generator naizmenične trofazne struje. Sledeće godine na velikoj svetskoj izložbi elektrike u Čikagu  Tesla dobija „Čuveni rat struja“.

Đorđe Stanojević 1894. godine objavljuje knjigu na srpskom. Avgusta 1895. godine na elektrani kod Nijagarinih vodopada  pusta se u pogon prvi generator tesline naizmenične polifazne struje. Svet dobija novi jeftiniji izvor energije.

Zahvaljujući ponajviše Đorđu Stanojeviću i Srbija gradi svoju prvu hidroelektranu po teslinom sistemu na reci Đetinji kod Užica. Na Svetog Iliju 1900. godine generatori kod Užica snagu vodenog pada Đetinje transformišu u električnu energiju. Srbija je krenula Teslinim putem na kojem se i danas nalazi.