Naslovna Društvo Nikola Bertolini u Negotinu: Moramo zajedno da radimo na povećanju kapaciteta lokalnih...

Nikola Bertolini u Negotinu: Moramo zajedno da radimo na povećanju kapaciteta lokalnih samouprava

476
0

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji sa saradnicima posetio je danas Mokranjčevu rodnu kuću kao i kamene kuće vina u Rajcu i Rogljevu.

Predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković ugostio je danas Nikolu Bertolinija, šefa za saradanju delegacije Evropske unije u Srbiji koji je obišao rodnu kuću kompozitora Stevana Mokranjca. Bila je to prilika da domaćini, zaposleni u Muzeju Krajine upoznaju zvaničnika delegacije Evropske unije sa životom i stvaralaštvom Mokranjca čija dela, napisana u prošlom veku, i dalje spajaju prošlost i sadašnjost i za koje ne postoje umetničke i geografske granice.  Značaj velikog Mokranjca koji zauzima posebno mesto u istorijskim i muzičkim čitankama bio je dovoljan da upravo njegova rodna kuća po projekti „EU za kulturno nasleđe i turizam“ dobije u narednom  periodu mokri čvor kao i digitalnu postavku.

Na današnjem susretu razgovaralo se  o budućoj saradnji i zadacima koji su stavljeni ne samo pred negotinsku lokalnu samoupravu, već je to zadatak  Srbije koja se suočava sa problemom iseljavanja mlade polupacije.

„Ono što me posebno zanima je kako opština u ovom regionu, poput Negotina, koja ima jednu od najvećih teritorija u zemlji, ima tako malo ljudi. Ljudi odlaze odavde, a ono što bismo mi voleli da vidimo jeste kako možemo zajedno kroz međusobnu saradnju da doprinesemo tome da, pre svega zadržimo mlade ljude  i privučemo druge da dođu i žive ovde. Još jedna stvar koja je jako važna ne samo za Negotin, već i za ostale opštine jeste pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Moraćemo svi zajedno da radimo na povećanju kapaciteta lokalnih samouprava, a one bi istovremeno trebalo da rade na većoj saradnji sa građanima kako bi postali bolji partneri opštini na tom putu“, rekao je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, dodajući da je najvažnije investirati u mlade ljude koji predstavljaju najvažniju kariku u procesu unapređenja opštine.

„Smatram da je ovaj današnji razgovor sigurno otvorio još neke nove smernice na koje ćemo u narednom periodu obratiti pažnju. Razgovor je bio veoma konstruktivan. Mi smo danas predočili naše potencijale, tako da mi je drago što je gospodin Bertolini prepoznao probleme sa kojima se suočavamo i smatram da ćemo u narednom periodu neke stvari moći da izmenimo. Naš problem kao i većine opština van centra naše zemlje i u našem okruženju, jeste obezbeđenje potrebnih kadrova za bržu realizaciju više projekata. Mislim da ćemo zajedno naše kapacitete u narednom periodu da promenimo na bolje“, izjavio je danas za medije Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Poseta Negotinu bila je i prilika da Nikolina Bertolini šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbijira razgovara sa direktorima i predstavnicima turističkih organizacija iz Smedereva, Požarevca, Golupca, Majdanpeka, Kladova i domaćinima iz Negotina. Poseta je završena obilaskom kompleksa pivnica u Rajcu i Rogljevu  koje će biti rekonstruisane sredstvima Evropske unije.