Naslovna Događaji NG Portal preporučuje: U Umetničkoj školi  2. decembra “Opera na naš način”

NG Portal preporučuje: U Umetničkoj školi  2. decembra “Opera na naš način”

406
0

U svečanoj sali Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu u ponedeljak, 2. decembra u 18 časova premijerno će biti izvedeno umetničko-scensko delo “Opera na naš način”.

Umetničko-scensko delo „Opera na naš način“ osmislile su profesorke solo pevanja Vladica Perković i Ana Pavlić i profesorka italijanskog jezika Ivana Ćirić.

Profesorke su osmislile scenografiju u čijoj su izradi svojim slikarskim umećem učestvovali učenici Gimnazije „Bora Stanković“ iz Bora i napisale su scenario u čiji tekst su uklopile arije iz opera čuvenih kompozitora kao što su Mocart, Doniceti, Belini, Hendl i drugi.

Kostime potrebne za nastup ustupilo im je Pozorište „Zoran Radmilović“ iz Zaječara. Kako su sve arije uglavnom na italijanskom, ali i na nemačkom i francuskom, njihovo izvođenje pratiće i odgovarajući titlovi kako bi publika mogla da potpuno razume sve što se dešava na sceni.

Ideja je da se na ovaj način promoviše operska umetnost i klasična muzika uopšte.

U nastupu učestvuju učenici srednje škole odseka za solo pevanje: Vesna Popović, Anđela Jovanović, Anastasija Kračunović, Vanesa Kostadinović, Vanja Milosavljević, Teodora Andonov, Filip Matić, Stefan Pacić i Jelena Dragomirović.

Glumački im pomaže i učenica teoretskog odseka Jovana Bojanić. Učešće u ovom programu uzele su i studentkinje Fakulteta umetnosti u Nišu, bivše učenice škole Marija Stanojević i Anđela Antić.

Za klavirom su profesori Danilo Perković i Predrag Grujić, a na flauti profesorka Valentina Dimitrijević.

Premijera “Opere na naš” zakazana je za ponedeljak, 2. decembar u 18 časova u svečanoj sali Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu.