Naslovna Ekonomija NG portal preporučuje: „Pčelarski bukvar“ – knjiga za početnike i profesionalne pčelare

NG portal preporučuje: „Pčelarski bukvar“ – knjiga za početnike i profesionalne pčelare

1783
0

Ovogodišnji Sajam meda i vina ostao je dosledan svojoj idejnoj koncepciji, te je osim bogatih štandova na kojima su izlagači predstavili svoja vina, opremu za pčelare i sve popularniji med iz našeg kraja i ostale proizvode, u program uvrstio i stručna predavanja i promocije knjiga.

Tako je drugi sajamski dan u jutarnjim satima u gradskom, sve popularnijem, Muzičkom paviljonu, u centru grada, okupio pčelare i zainteresovanu publiku kojoj je predavanje o organskom pčelarstvu održao profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Nebojša Nedić.

Profesor Nedić je govorio o uslovima za bavljenje organskim pčelarstvom, naglašavajući da je cilj proizvodnja zdravstveno bezbednog pčelinjeg proizvoda, koji će biti prirodni i ekološki. Prema njegovim rečima put razvoja organske, odnosno, ekološke pčelarske proizvodnje u Srbiji biće dug i za to će biti potrebne decenije, ali ukoliko se u taj posao krene sa potrebnom ozbiljnošću, Srbija će imati sve šanse da se dobro pozicionira na tržištu.

Predavanje je naišlo na dobar prijem kod negotinskih pčelara koji sasvim sigurno veoma ozbiljno rade u ovoj oblasti o čemu najbolje govori veoma visoka pozicija Društva pčelara “Hajduk Veljko” Negotin u srpskom savezu pčelara.

Baš kao što su pre više decenija osvajali znanja iz tradicionalnog pristupa pčelarstvu, spremni su da pristupe i novim mogućenostima u cilju perspektivnije proizvodnje i plasmana kvalitetnog meda na domaće i ino tržište.

Upravo o tom spoju, najbolje govori knjiga “Pčelarski bukvar”, autora Živojina Bogdanovića uglednog pčelara iz Negotina, koji je ovom poslu posvećen od 1976. godine.

“Pčelarstvom sam počeo da se bavim amaterski pre 42 godine. Za mene je ono postalo izazov i posle deset godina pčelarenja iz hobija, ovom poslu pristupio sam profesionalno, prateći sve novine, učeći od onih koji su znali više od mene i imali već tada rezultate vredne pažnje. “Pčelarskim bukvarom” sam želeo da pomognem početnicima da smelije zakorače u pčelarenje, naročito na svojim okućnicama, vikendicama, a kasnije uz poznatu i priznatu literaturu iz pčelarstva i uz aktivno učešće u akcijama matičnih društava pčelara, da se razviju po svojoj želji i mogućnostima u iskusne pčelare. U drugom delu knjige obradio sam teme koje će biti od koristi i pčelarima sa dužim iskustvom. Opisao sam savremenu tehnologiju dvojnog pčelarenja LR košnicom, s posebnim osvrtom na moje dugogodišnje iskustvo u toj oblasti u koju sam se upustio. Za pisanje ove knjige koristio sam iskustva mnogih pčelarskih stručnjaka i poznatih pčelara, čime sam dao jasnu potvrdu da je saradnja i razmena iskustava preduslov za uspešno pčelarenje. Imao sam odlične učitelje i prijatelje, među njima je bio i naš Negotinac, Milivoje Jocić i mogu da kažem da sam od hobija, učenjem i praksom, stigao do mesta na kome sam danas, zahvaljujući podršci porodice, supruge Branke, posebno, i ličnoj posvećenosti. To je uostalom i glavna karakteristika Pčelarske farme “Bogdanović”, rekao je na promociji svog prvenca, Živojin Bogdanović, ugledni krajinski pčelar.

Na promociji knjige „Pčelarski bukvar“, Živojina Bogdanovića, na Međunarodnom sajmu meda i vina u Negotinu, 12. maja ove godine, govorili su Dragan Radosavljević, član Veća Opštine Negotin zadužen za poljoprivredu, Slavko Luković, predsednik Društva pčelara „Hajduk Veljko“ u Negotinu, dr Nebojša Nedić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, Živojin Bogdanović, autor i Čedomir Vasić, koji je radio na pripremi knjige za štampu i grafički dizajn.

Prema njegovim rečima knjiga “Pčelarski bukvar” na 112 stranica teksta i ilustracija obrađuje teme korisne za svakog pčelara početnika, ali je namenjena i iskusnijim pčelarima, jer u drugom delu „autor sažeto i razumljivim jezikom obrađuje svoje iskustvo, dugo više decenija u pčelarenju LR košnicom, posebno savremenom tehnikom, takozvanim pčelarenjem dvojnim društvima.

Kao i svaki bukvar, može biti zanimljiva i za one koji se tek pripremaju da počnu da se bave tim zanimanjem, ili uopšte nemaju nameru da to čine, ali žele da budu dobro informisani i više saznaju o životu pčela”. Izdavač ove vredne publikacije je niški „Galaksijanis“, koji je i štampao knjigu.

Promociju “Pčelarskog bukvara” na 13. Sajmu meda i vina u Negotinu organizovali su: Društvo pčelara “Hajduk Veljko”, Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske Krajine i Turistička organizacija, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.