Naslovna Kultura NG portal preporučuje: “Istok srpske poezije” Vlaste Mladenovića

NG portal preporučuje: “Istok srpske poezije” Vlaste Mladenovića

579
0

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke “Dositej Novaković” nedavno je promovisana knjiga “Istok srpske poezije”, koju je priredio Vlasta Mladenović.

Antologija pesništva istočne Srbije koju je publikovala Narodna biblioteka “Dositej Novaković” iz Negotina, a priredio negotinski književnik Vlasta Mladenović, inače urednik izdavaštva u ovoj ustanovi kulture, najopsežnija je antologija do sada.

Ona obuhvata stvaralaštvo čak 62 autora, kao i nepoznate stvaraoce naše narodne tradicije. Sama antologija, ističe Vlasta Mladenović, nije tek puko biranje stihova pesnika po ličnom afinitetu priređivača.

Nju je, pre svih, iznedrila želja da se na jednom mestu saberu svi autori, pa i oni nepoznati, koji su timočkom pesništvu dali jednu tužnu i veličanstvenu lirsku, elegičnu notu, kao i stvaraoci sa ovih prostora, počev od Rada Veselinova, s početka 19.veka.

Izbor narodne poezije, netipično, potvrdila je to i darovita mlada pesnikinja Milica Milenković, master filolog srpske i komparativne književnosti, stalni član žirija za dodelu nagrade “Meša Selimović”, kao i operativni urednik časopisa “Bdenje”, Mladenović je započeo sa “Planino moja, starino, lele”, a ovu celinu zaokružio sa “Bolan mi leži kara-Mustafa” i “Raslo mi je badem drvo”.

Izbor poezije istočne Srbije Vlasta Mladenović podelio je u tri celine. Jednu čine pesnici koji su uglavnom i poznati književnoj i široj javnosti, a “čije je pesme potvrdilo vreme”, kaže Mladenović.

Tu su Mihailo Zastavniković, Andra Franičević, ali i Tomislav Mijović, Gordana Todorović, Zoran Milić, Adam Puslojić, Srba Ignjatović, Zoran Vučić, Zlata Kocić, Saša Jelenković…

U drugom su krugu pesnici “čija književna delatnost nije prevashodno pesnička”, a u trećem oni “nevelikog opusa i manjom angažovanošći, ali izvanrednim pesmama”.

“Istok srpske poezije” Vlaste Mladenovića donosi pred čitaoce, između ostalih, stvaralaštvo Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, Jovana Mitrovića, Zorana Cvijetićanina, Gradimira Stanisavljevića, kao i Dragoljuba Firulovića, Mihajla Vasiljevića, Marka Stanojevića….

Ovu do sada najsadržajniju antologiju pesništva istočne Srbije promovisali su nedavno u Narodnoj biblioteci “Dositej Novaković” njen autor, Vlasta Mladenović, Milorad Grbović, direktor ove ustanove kulture, kao i pesnikinja Milica Milenković.

Uveličali su je Miodrag Zlatković i Saša Skalušević, čija je poezija takođe deo ovog izdanja, ali i Miloje Dimiresković, tehnički urednik izdanja i autor slike koja krasi korice ove antologije.

“Istok srpske poezije” – prilozi za književnu istoriju i izbor pesama, Vlasta Mladenović će, nema sumnje, dopuniti već kod narednog izdanja, sudeći po interesovanju čitalačke publike, ali i potrebi da se knjiga dopuni stvaralaštvom onih koji su u poeziji ovog dela Srbije i te kako ostavili vidljiv trag.