Naslovna Društvo NG portal na školskom času u Negotinskoj gimnaziji

NG portal na školskom času u Negotinskoj gimnaziji

1025
0

Čas hemije na engleskom jeziku uz pripremljene prezentacije učenika. Ovako bi ukratko izgledala projektna nastava koja se, reformom obrazovanja, realizuje u gimnazijama u prvoj godini.

Otvaranje novog smera u Negotinskoj gimnaziji za obrazovanje budućih IT stručnjaka, koje je zeleno svetlo Ministarstva prosvete čekalo do početka školske godine, donelo je novine kako za učenike, tako i  nastavnike koji su svoje časove prilagodili nastavi informatike.

Među prvima, projektnu nastavu realizovale su profesor hemije Olivera Negoicić Zlatković i profesor engleskog jezika Katarina Petković.

„Nastava je promenjena u prvoj godini i svi predmeti se oslanjaju na informatiku, ali se i informatika oslanja posebno na poznavanje engleskog jezika, pa smo danas na primeru  projektne nastave pokazali da čas hemije, prezentovan na srpskom i engleskom jeziku,  može izgledati drugačije, a učenicima zanimljivije“, uvodi nas u priču profesor informatike Miroslav Lekić.

„Akcenat  na smeru učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku bačen je na informatiku. Sa devet časova nedeljno zastupljena su tri informatička predmeta na prvoj godini: Primena računara, Programiranje i Računarski sistemi. Prvi utisci su zadovoljavajući. Oni su došli kao najbolji učenici i očekujemo zaista dobre rezultate“, dodaje profesor Lekić.

Novi smer u gimnaziji u Negotinu pohađa 11 učenika, pa je pažnja predavača usmerena na svakog učenika pojedinačno, a očekivanja velika.

„Prvi utisci su dobri, časovi su zanimljivi i drugačiji. Meni je najinteresantnije programiranje i jedva čekam pisanje programa. Teška mi je nova terminologija sa kojom se susrećem, ali  tek smo na početku. Ono što mi se takođe sviđa je što nas je malo u odeljenju i nastavnici mogu da nam se maksimalno posvete“,  prenosi nam svoje utiske Anđela Sladojević.

„Slažem se da je dobro to što je odeljenje malo, profesori nam se više posvećuju. Očekivao sam više informatike kada sam odlučio da upišem ovaj smer i tako i jeste. Najviše mi se dopadaju  Računarski sistemi kao predmet, jer otvaramo kompjutere, bavimo se hardverom. Nastava jeste drugačija i zanimljiva. Dobro je da i mi pokažemo kroz projekte do kakvih saznanja smo došli, ali ja volim da čujem profesore i njihova predavanja“, govori za naš portal Luka Petrović.

Start prve generacije učenika na smeru računarstva i programiranja u Negotinskoj gimnaziji je uspešan. Željni znanja i spremni da ga sutra uz akademske studije primene u nekoj od IT kompanija. Za početak razmišljaju preduzetnički.

„Planiramo da otvorimo mali školski servis, doprinesemo školi kada je održavanje računarske  mreže u pitanju“, kažu učenici prve generacije IT smera u Negotinskoj gimnaziji.