Naslovna Društvo COVID-19 Neznanje o kovidu-19 nadvlađuje znanje: Epidemija u Timočkoj Krajini

Neznanje o kovidu-19 nadvlađuje znanje: Epidemija u Timočkoj Krajini

3675
0

Iz poslednjih izveštaja o kretanju kovida-19 na području Timočke krajine vidi se da smo se našli u pravoj epidemiji kovida- 19.

Ilustracija, pixabay.com

Očekivalo se da će najzabačeniji kraj u našoj zemlji poslednji biti zahvaćen epidemijom. Jednostavno nismo je mogli izbeći jer je naš kraj bio meta turista, naročito iz Beograda, koji je više meseci najveće žarište epidemije kovida-19 na Balkanu.

U nekim gradovima je opravdano zavedeno vanredno stanje i pooštrena kontrola nad sprovođenjem mera zaštite od infekcije korona virusa. Epidemija je prouzrokovala i jednu bolničku infekciju i izbacila iz pogona bolničko odeljenje. Razboleli su se lekari i medicinske sestre.

Širenju epidemije doprinela je i neposredna blizina zemalja Rumunije i Bugarske sa velikim brojem obolelih u koje se odlazilo i iz kojih se, uprkos zabrana – dolazilo, i tako infekcija prelivala iz tih zemalja u našu i iz naše u njihovu. Očekuju se dolasci rodbine iz zapadnih zemalja, za velike verske praznike u drugoj polovini decembra, što može naknadno pogoršati nepovoljnu epidemiološku sitiaciju. Iako epidemija traje više od deset dana, javni servisi Srbije o tome ništa ne izveštavaju. A ako izveštavaju treba biti pažljiv ako se javlja o poboljevanju lekara i drugih zdravstvenih radnika da to ne bi pojačalo zabrinutost i izazvalo strah kod stanovništva.

Kada je reč o pojavi i širenju epidemije kovida-19 u Timočkoj krajini, narod je zabrinut i uplašen. Sumornu situaciju pogoršavaju tužne vesti. Kada se sretnu dva poznanika na ulici prvo pitanje je: “Da li si čuo da je umro od kovida-19 taj i taj“, a onda i komentari „sve će nas uništiti epidemija“. Nema se povorenje u Krizni štab, lekare i zdravstvenu službu. Građani veruju da epidemija ne postoji, za svaki slučaj kupuju lekove u apoteci i piju ih na svoju ruku, naročito antibiotike.

Neznanje o kovidu-19 nadvlađuje – znanje. Jedan poslanik u Skupštini kaže da oni koji obaveštavaju narod o korona virusima treba da prestanu to da rade; da ostave narod na miru jer će od toga narod poludeti. Drugi, čuveni politički komentator, čest gost na televizijama kaže da koliko više čitamo i slušamo o kovidu-19 manje znamo.

Ali šta da radimo, kada u našem narodu neko kaže neku glupost ona se ona odmah prihvati kao istina i važna stvar i poput korova širi dalje, a kada se čuje nešto pamentno, ono se brzo glupošću zamagljuje i negira dok potpuno nestane. Zato pametne stvari o KOVIDU 19 treba neumorno, stalno ponavljati.

 Istina je, da o kovidu bi svako nešto hteo da kaže i pokaže šta zna. Govore mnogi i oni koji znaju, a najviše oni koji o njemu ne znaju ništa. Oni pričaju priče protiv priča stručnjaka i profesionalaca. Najgore je što takvi pričaju priče i o vakcini koja bi uskoro trebalo da stigne. Predsednik je jutros saopštio da će vakcinacija biti besplatna. Jedino ona može da zaustavi dalje širenje epidemije. Zato treba odabrati izvore informacija i one koji ih daju. Kovid-19 se znanjem pobeđuje!

Pre neki dan sam bio u jednom od gradova Timočke Krajine. Ulice su puste. Ono malo prolaznika nosi maske na otvorenom prostoru što ranije nije bio slučaj. Idu ljudi sagnute glave, zabrinuti. Nedavno me je jedan gradonačelnik upitao šta da uradi da bi negovi saradnici bili poletniji i raspoloženiji. Isto se odnosi i na narod.

Kada se pogleda oko sebe i pokaže interesovanje za zaražene korona virusima i obolele, vidi se da kovid-19 zaražava i uništava porodicu. To su male porodične epidemije u kojima se zaraze i obole dva do tri člana, a u nekim slučajevima neko od njih umre. Tako kovid-19 podmuklo i surovo uništava porodicu.

Zato treba učiniti sve da u poodicu ne prodre kovid-19. Korona virus živi u čoveku. On u porodicu stiže sa nekom zaraženom i obolelom osobom, koja možda i ne zna da je to. To može postati i člna porodice koji izlazi iz kuće iz opravdanih i neopravdanih razloga.

Poznavajući donekle kao žive porodice na području Timočke Krajine, mogu da izjavim da je velika „promaja“ na ulaznim vratima naše porodice. Prvo, ispred ulaznih vrata u kuću ili stan postavite dezo-barijeru, posudicu sa dezinfecijentnim sredstvom u koji ćete ukvasiti cipele pre nego što uđete u kuću ili stan. Ali, ta posudica nije brisač za noge.

Tokom celog dana u nju izlaze i ulaze mnoge osobe; komšije, prijatelji i drugarice domaćice, majstori, poštari, a naročito često izlaze samo ukućani, opravdano i neopravdano. Mnogi od njih ne nose maske ili ih skidaju kada uđu u kuću ili stan. Na području Timočke Krajine živi osećajni, gostoljubivi, radoznali i prijateljski raspoloženi ljudi, kojima su vrata porodice svakome uvek otvorena. U tom raspoloženju teško je ne rukovati sa onima koji dolaze, zagrliti ih i poljubiti.

Trebalo bi se sabrati i zatvoriti vrata kuće ili stana za sve njih i promeniti način susretanja sa osobama iz najbliže okoline. Ako do takvih poseta ipak dođe trebalo bi da one što kraće traju (nekoliko minuta) a kada ode, treba provetriti sobu u kojoj je posetilac boravio i dezinfikovati predmete koje je dodirivao i kupatilo i klozet ako ih je koristio.

Ako dođe neka nepoznata osoba neka stavi masku, a i vi svoju, dok je ona u poseti. Ne treba sa sa njom rukovati niti intimnije pozdravljati. Zamolite je da dezinfikuje ruke, zato bi trebalo imati u hodniku bočicu sa dezinfekcionim sredstvom. Ako imate neku vernu drugaicu sa kojom se svakog dana sastajete radi razgovora i da popijete kafu i poslužujete nekim piće; ili nekog druga i komšiju sa kojim gledate utakmice ili razgovarate u popodnevnim i večernjim časovima, zamolite ga da donese svoju šoljicu za kafu ili čašu iz kojih ćete ih poslužiti.

Članovi porodice treba da izlaze iz kuće samo kada je to nužno potrebno: radi posla, deca kada idu u školu, radi kupovine, odlaska kod lekara, u banku i poštu da plate račune. Najbolje je da jedan član porodice bude zadužen za izlaženje u grad, a da ostali, u ovo vreme najgoreg divljanja epidemije kovida-19 ne izlaze u grad. Svaki nepotreban izlazak iz kuće i stana treba izbeći.

Naš se čovek teško odriče životnih zadovoljstava u životu (pušenje duvana, zloupotrebna alkoholnih pića). U teškim životnim krizama, intenzivnije traži i uživa u jedenju, pijenju alkoholnih pića, pušenju duvana i slično, kao da to čini poslednji put u životu.

O tome postoje vesele i zaniljive izreke. Postoji jedno zadovlljtvo o kome se nerado govori – zadovoljstvo u polnim odnosima. Skopčani sa obavezom držanja odstojanja od dva metra, morali bismo se uzdržavati od polnih odnosa.

Timočka Krajina je od davnina poznata kao promiskuitetno područje, na kome su se lakše nego na drugim područjima širili polne bolesti i SIDA. Trebalo bi pretpostaviti, da oni koji se ne odriču polnog zadovoljatva mogu se lako zaraziti kovidom-19. Redovni polni odnosi su korisni za zdravlje. U kovid krizi redovne polne odnose treba obavljati sa poznatim partnerom i u braku i u njima uživati.

Elem, da zaključim: epidemijom kovida-19  na području Timočke Krajine je ozbiljno ugrožena porodica. Zato sve on što možemo učiniti radi sopstvene zaštite od zaražavanja korona virusom, ustvari činimo i za zaštitu svoje porodice!

U Rajcu, 4. decembra 2020. godine,

Pripremio: Dr Paunović Petar, učitelj zdravlja