Naslovna Društvo COVID-19 Nezavidna situacija u ZC Negotin: Na radiologiji pomoć iz Bora; Oglasio se...

Nezavidna situacija u ZC Negotin: Na radiologiji pomoć iz Bora; Oglasio se zaštitnik građana

5019
0

Među obolelima od kovida u Negotinu je sve više zdravstvenih radnika, a zdravi su na izmaku snaga. Na radiologiji od sutra ispomoć iz Bora. Zaštitnik građana Zoran Pašalić proverava rad negotinske zdravstvene ustanove.

Poslednjih nedelja u opštini Negotin uz povećanje broja obolelih od virusa korona, gotovo svakodnevno povećava se i broj zaraženih medicinskih i nemedicinskih radnika.

Na hirurgiji je operativan samo jedan hirurg, a pomažu mu kolege sa odeljenja ortopedije i urologije.  U dispanzeru za plućne bolesti radi samo jedan pulmolog, a na radiologiji danas nije radio nijedan radiolog.

„Od sutra u našoj Službi radiologije radi koleginica radiolog iz Opšte bolnice Bor, privremeno kao ispomoć, pošto su naši radiolozi u izolaciji zbog korona virusa. Ispomoć koleginice iz Bora je organizovana na intervenciju Ministarstva zdravlja“, saopštili su nam u Zdravstvenom centru Negotin.

U ovoj ustanovi ističu da su od kovida-19 obolela 22 lekara, 36 medicinskih sestara, po dva laboranta i bolničara, po jedan rentgen tehničar i fizioterapeut. Među obolelima je i 20 nemedicinskih radnika, od kojih pet administrativnih, tehničko lice, informatičar, kuvar, kurir, ali i osam čistačica i tri servirke.

Petoro lekara hospitalizovano je u negotinskoj bolnici u kojoj je u crvenom kovid režimu pored grudnog i odeljenja neurologije od pre nekoliko dana i interno odeljenje, a dve doktorke su zbrinute u tercijarnim ustanovama u Nišu i Beogradu.

Na tešku situaciju sa kojima se suočavaju zaposleni u Zdravstvenom centru Negotin ukazala je nedavno Jasmina Pašalić, rentgen tehničar iz Kabineta za plućne bolesti, koja kaže da je ova ustanova pred kolapsom.

„Koleginica i ja smo same, svaka u svojoj smeni. Od petka do nedelje popodne sama sam uradila najmanje 120 grafija pluća. Svakog radnog dana do 20 sati i od petka u 14 do ponedeljka u 7.30 časova, koleginica i ja smo prepuštene same sebi i zadužene smo za pacijente, javljanje na telefon, odlazak u mračnu komoru i čišćenje. To je nemoguće za jednog čoveka. Uz to od petka od 14 sati nismo imali čistačicu pa je sav otpadni materijal bio u kantama za smeće i ništa nije bilo dezinfikovano“, ističe Jasmina Pašalić.

Upravo zbog ovih navoda oglasio se danas i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je od uprave Zdravstvenog centra zatražio da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima koje se odnose na konkretan slučaj, a posebno o tačnosti navoda da rendgen tehničari u dispanzeru rade bez ikakve pomoći drugih zdravstvenih radnika i da svake sedmice ostaju sami na svom radnom mestu od petka u 14 sati do ponedeljka u 7.30 sati.

“Zaštitnik građana traži i da ga uprava Zdravstvenog centra obavesti da li su tačni navodi da zaštitna oprema koju rendgen tehničari koriste nije na odgovarajući način izdvojena i zaštićena od mogućnosti da bude kontaminirana virusom korona i da nisu obezbeđene dovoljne količine alkohola za dezinfekciju. Od nadležnih u Zdravstvenom centru zaštitnik građana traži i odgovor da li su tačni navodi da nije organizovano redovno iznošenje medicinskog i drugog otpada iz Dispanzera za plućne bolesti”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu zdravlja danas se po ovom pitanju nisu oglasili.