Naslovna Ekonomija Nezadovoljstvo vozača zbog poskupljenja goriva: Može li cena da bude niža?

Nezadovoljstvo vozača zbog poskupljenja goriva: Može li cena da bude niža?

283
0

Protest zbog novog udara na džep vozača, poskupljenje goriva, sudeći prema najavama u brojnim grupama na društvenim mrežama, biće održan u petak, 8.juna od 17 do 18 časova, a u našem neposrednom okruženju u Boru, Zaječaru, Donjem Milanovcu i Kladovu.

Vozači traže niže cene i svakako manja državna zahvatanja, koja su, kako je rekao gostujući na TV Prva, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, rekordna u Srbiji.

Upravo tih 53,8 odsto kod dizela i 55,2 kod benzina, kolika su državna zahvatanja, čini deo cene benzine, dok je drugi deo kompanijska cena, a ona uključuje “sve troškove od eksploatacije nafte do benzinske stanice”.

Vozači, pak, smatraju da država može i sa manjim akcizama da reši problem visokih cena goriva koje su od prvih dana 2018. do danas porasle za 4,8 odsto, a dizela za 6,2 odsto “usled poskupljenja sirove nafte”.

I ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da se nada da bi svetska cena nafte mogla uskoro da padne i da to dovede do pojeftinjenja goriva u Srbiji.

„Pratićemo kako će se te cene u narednom periodu razvijati sa nadom da će doći do pada cene sirove nafte i cene derivata, ukoliko do toga ne dodje mi ćemo na nivou vlade videti koje mere imamo na raspolaganju, pri čemu moramo da imamo na umu da imamo tržišno formulisanje tih cena i da tržište diktira same uslove“, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Građani opravdano smatraju da bi poskupljenje goriva dovelo lančano i do poskupljenja ostalih troškova življenja, što u poređenju sa primanjima, i te kako siromaši kućne budžete.